Jump to content
Cool19

θόρυβος στα ηχεία από τα φώτα

Recommended Posts

Συνέδεσα στο αυτοκίνητο έναν ενισχυτή που είχα. Όλα καλά με τις συνδέσεις. Το δοκίμαζα και όλα μια χαρά. Χθες το βράδυ παρατήρησα ότι ακούγεται ένας θόρυβος από τα ηχεία. Δεν το έψαξα πολύ. Σήμερα κατα τύχη διαπίστωσα ότι φταίνε τα φώτα. Όταν έχω ανοιχτά τα φώτα κάνει αυτό το θόρυβο. Όταν έχω τα μικρά δεν κάνει τόσο πολύ. Όταν όμως ανοίγω τα μεσαία γίνεται πιο έντονος. Κοντά στην ασφαλειοθήκη που πήρα ρεύμα για τον ενισχυτή, έχω το ballast για τα xenon. Μήπως φταίει αυτό? Ή φταίει κάτι άλλο?

Link to comment
Share on other sites

Ουσιαστικά από τη μπαταρία έχω πάρει. Πάνω στη μπαταρία δεν έχει θέση για κανένα καλώδιο. Πηγαίνει ένα καλώδιο από τον πόλο της μπαταρίας στην ασφαλειοθήκη (που είναι δίπλα στη μπαταρία) και εκεί έχει τις κλασικές θέσεις. Εξάλλου δεν είναι το μόνο καλώδιο που φεύγει από εκεί. Υπάρχει κάποιος τρόπος να διορθωθεί το πρόβλημα?

Link to comment
Share on other sites

Όλα παίρνουν από την ασφαλειοθήκη. Από τη μπαταρία φεύγει μόνο ένα καλώδιο που πάει στην ασφαλειοθήκη και μετά από εκεί παίρνουν όλα τα υπόλοιπα. Δοκίμασα σήμερα να το βάλω πάνω στη μπαταρία και δεν έγινε τίποτα. Θα κοιτάξω αύριο τη γείωση και μήπως κάνουν παρεμβολές τίποτα άλλα καλώδια στη διαδρομή μέσα στο αυτοκίνητο.

Link to comment
Share on other sites

Συνδεσε τον κατευθειαν στην μπαταρια με δικια του ασφαλεια και με ανεξαρτητη γειωση, ακομα και αν δεν λυθει το προβλημα θα βελτιωθει σιγουρα η λειτουργια του. Οπως ειπες ελεγξε ολες τις γειωσεις και βλεπουμε

Link to comment
Share on other sites

Συνέδεσα τον ενισχυτή κατ' ευθείαν πάνω στη μπαταρία και δε βελτιώθηκε καθόλου το πρόβλημα. Επίσης έλεγξα και τις γειώσεις και πάλι τίποτα. Να σημειώσω ότι τα ηχεία τα έχω συνδέσει στην είσοδο του ενισχυτή για υψηλό σήμα και όχι με RCA. Έβγαλα την πηγή από το άλλο αυτοκίνητο και τα έβαλα με RCA και δεν ακουγόταν τίποτα. ¶ρα κάτι παίζει με τη σύνδεση των ηχείων.

Link to comment
Share on other sites

¶λλαξε τα καλώδια που πάνε από το ραδιοσιντί στον ενισχυτή.

Λογικά έχεις πάνω τα πλακέ που είχες και πριν βάλεις ενισχυτή.

Βάλε ομοαξονικά, σαν αυτά που έχουν τα rca.

Link to comment
Share on other sites

Αν και καθυστερημένα, το πρόβλημα βελτιώθηκε. ¶λλαξα την πηγή και ο ενισχυτής συνδέεται με RCA πλέον. Προφανώς έφταιγε η ποιότητα των καλωδίων. Τώρα είναι μια χαρά. Αλλά αν δυναμώσω το Input Level του ενισχυτή αρχίζει ο θόρυβος. Μάλλον πάω για καλύτερα RCA με καλύτερη μόνωση.

Link to comment
Share on other sites

Δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν αφού ήδη άλλαξες τα καλώδια.

- Ground Loop effect - πλέον επιλέγεις "καλή" επαφή γείωσης όσο πιό κοντά στον ενισχυτή γίνεται, χρησιμοποιείς καλής ποιότητας καλώδιο ή αγοράζεις και τοποθετείς ένα Ground Loop isolator και τέλος.

- Με δεδομένη την αύξηση του θορύβου με την αύξηση του input level, αν κατάλαβα καλά, μπορεί να έχεις να κάνεις με "μπούκωμα" του ενισχυτή και σε αυτή τη περίπτωση τσεκάρεις: Output πηγής στην έξοδό της & Input ενισχυτή, τη συνδεσμολογία των καλωδίων καθώς και το "δρομολόγιο" τους. Οταν περνάμε καλώδια ρεύματος μαζί με αυτά του ήχου αποκτούμε με βεβαιότητα "επαγωγικό" θόρυβο.

Αν θέλεις αναφέρεις στοιχεία πηγής και ενισχυτή καθώς και ποιά στοιχεία άλλαξαν με την εγκατάσταση αυτή, δηλ. τί διατήρησες εργοστασιακό.

Και εδώ είμαστε πάλι.

Ο ερασιτέχνης.

Link to comment
Share on other sites

Πηγή: SONY CDX-GT616U

Ενισχυτής: JBL GTO 755.6

Εργοστασιακό δεν υπάρχει (σχεδόν) τίποτα. Μόνο τα καλώδια των μπροστά ηχείων που πάνε από τη φίσα στα ηχεία. Καλώδιο ρεύματος έχω περάσει από τη μεριά του οδηγού και RCA και Remote από τη μεριά του συνοδηγού. Γείωση έχω βάλει κάτω ακριβώς από την πίσω ταπετσαρία (15-20cm από τον ενισχυτή).

Έβαλα ένα rca που είχα το οποίο δεν ήταν και από τα καλύτερα και εκεί γινόταν πανικός από θόρυβο. Το είχα περάσει από την πηγή μέσα από την καμπίνα κατ' ευθείαν στον ενισχυτή για να δω μήπως έκανε κάποιο πρόβλημα κανένα άλλο καλώδιο στη διαδρομή των rca που έχω βάλει. Γι' αυτό και πιστεύω ότι φταίει η μόνωση των καλωδίων.

Αυτό το Ground loop isolator τι κάνει ακριβώς?

Link to comment
Share on other sites

Το Ground Loop Isolator, θεωρητικά πάντα, εξαλείφει το πρόβλημα βόμβου.

Ολα όμως δείχνουν ότι το πρόβλημα είναι "ποιότητα" καλωδίων. Τσέκαρε ξανά τα RCA και τη ποιότητα του καλωδίου της γείωσης.

Εκτός και άν η αύξηση θορύβου με την αύξηση του input στον ενισχυτή προκύπτει με τη περιστροφή του διακόπτη περισσότερο απο τα 3/4 της διαδρομής του. Αν συμβάνει το τελευταίο αγνόησέ το. Εξ' άλλου στη τελική ρύθμιση του input level μετά την όποια εγκατάσταση, το "ανεβάζουμε" μέχρι να εμφανιστεί θόρυβος και το μειώνουμε λίγο. Αυτή η πρακτική ακολουθείται.

Παίξε και λίγο με τις ρυθμίσεις της πηγής σου, έχει νομίζω κάποια φίλτρα και προσπάθησε να τσεκάρεις το καινούργιο σου ΉΧΟ με κάποιο CD αν όχι ειδικό τότε καλογραμμένο.

Αν χρειαστείς κάτι άλλο ξέρεις ............ PM

Link to comment
Share on other sites

Αρχικά θα δοκιμάσω να βάλω καλύτερο καλώδιο στη γείωση και να παίξω με τα φίλτρα της πηγής. Πάντως την πηγή ακόμα και να την έχω στο 0 την ένταση, πάλι ακούγεται ο θόρυβος. Επίσης θα κοιτάξω και RCA.

Η αύξηση θορύβου με την αύξηση του input, δεν προκύπτει από μεγάλη περιστροφή του διακόπτη. Κάπου στο 1/4 της διαδρομής αρχίζει και γίνεται.

Αν έχω κάποιο νέο, θα ποστάρω. Ευχαριστώ για τη βοήθεια!

Link to comment
Share on other sites

Sorry για τη τοποθέτηση, αλλά τον ενισχυτή τον έχεις τσεκάρει?

Γιατί εδώ κάτι δεν πηγαίνει καλά.

Loopάρει η γείωσή σου απ' ότι φαίνεται.

Αγόρασε καλό καλώδι γείωσης, προσοχή στο τερματισμό του, βρές σημείο για βίδωμα, λύσε παξιμάδι, γυαλοχάρτησε τη βαμμένη επιφάνεια μέχρι να βρείς μέταλλο και σφίξε καλά. Ενα γκρόβερ θα σε βοηθούσε σε σωστό & ασφαλές βίδωμα.

Στείλε μου αν θέλεις ένα email με PM να σου στείλω αντίγραφο του manual του JBL που δίνει οδηγίες σύνδεσης/ρύθμισης ανάλογα με τον αριθμό των ηχείων που οδηγεί.

Φιλικά,

Link to comment
Share on other sites

επισης εχει σημασια , απο την μια μερια παει το rca px οδηγου και απο του συνοδηγου η γραμμη για το ρευμα

Link to comment
Share on other sites

καλησπερα...εγω στην golfara μου ειχα ενα ιδιο προβλημα και οταν αναβα τα φωτα γινοτανε απλα χαμος.. αμα δεν εβαζα τα beyma καπως δυνατα δεν γινονταν τιποτα...χαλαγε ο κοσμοσ μαζι με τα νευρα μου...για να λυσω την κατασταση καθαρισα πολυ καλα την γειωση που την ειχε ο εγκαταστατης κατω απο το καθισμα των πισω καθισματων...ειχε διαφορα αλλα μικρη σε εμενα γιατι μετα εμαθα οχι ειχε καψει εξοδο το ραδιο του αμαξιου...ειναι θεμα γειωσεις γιατι οταν αλλαξα ραδιο με τα πολλα ολα τελεια!!!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.