Jump to content
kouliss

Αιμοδοσία ... μια υποχρέωση όλων

Recommended Posts

Αγαπητή-έ φίλη-ε,

Στα πλαίσια της υποχρέωσής μας για την ευαισθητοποίηση του κοινού, όσον αφορά την αναγκαιότητα της προώθησης της εθελοντικής αιμοδοσίας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το εθνικό πρόβλημα της χώρας μας, της ανεπάρκειας αίματος.

Η οργάνωση της εθελοντικής αιμοδοσίας σήμερα στην Ελλάδα, στηρίζεται στο θεσμό της εθελοντικής, μη αμειβόμενης προσφοράς αίματος. Το αίμα σαν κοινωνικό αγαθό πρέπει να προσφέρεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, εθελοντικά ανεξάρτητα από πίεση. Η προσφορά αίματος μόνο σε έκτακτη ώρα, - τακτική, που ακολουθεί ο ένας στους δυο Έλληνες ακόμα και στις αρχές του 21ου αιώνα - για να σωθεί ένας συγγενής ή φίλος δε λύνει το πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα κοστίζει, ψυχικά, κοινωνικά και οικονομικά. Δημιουργεί επίσης αναστάτωση στο ρυθμό της ζωής, τόσο του αιμοδότη που προσφέρει αίμα κάτω από σωματική και ψυχολογική φόρτιση, αλλά και καλλιεργεί ανασφάλεια και αγωνία στον ασθενή που αναμένει το αίμα που έχει ανάγκη.

Η ελπίδα για την επίλυση του προβλήματος της ανεπάρκειας αίματος, είναι οι εθελοντές αιμοδότες που με την τακτική τους αιμοδοσία, μπορούν να δημιουργήσουν ένα σταθερό απόθεμα αίματος στις Υπηρεσίες Αιμοδοσίας ώστε να καλύπτονται όλες οι προγραμματισμένες, αλλά και οι έκτακτες ανάγκες. Δυστυχώς οι Έλληνες δε διακρινόμαστε για την προνοητική μας σκέψη και απέχουμε απ΄ τα προβλήματα που συμβαίνουν γύρω μας, μέχρι την ώρα που θα αγγίξουν και μας. Βέβαια, σα λαός, φημιζόμαστε για το παροιμιώδες μας φιλότιμο, που το έχουμε αποδείξει και θα το αποδεικνύουμε σε κάθε εθνική και εκτός των συνόρων, ατυχή συγκυρία.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη λύση είναι η πρόνοια για το μέλλον.

Δεν αρμόζει όμως να εφησυχάζουμε σε τίποτα, όσον αφορά την αιμοδοσία, καθώς οι ανάγκες σε αίμα αυξάνονται με γρηγορότερο ρυθμό απ΄ ότι η προσφορά αίματος. Ούτε πρέπει να επαναπαυόμαστε στους ίδιους πάντα αιμοδότες. Όπως η ανάγκη σε αίμα αφορά όλους τους ανθρώπους σχεδόν σε κάποια φάση της ζωής τους, έτσι και η προσφορά αίματος, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, πρέπει να είναι υποχρέωση όλων. Όποιοι ενστερνίζονται αυτό το μήνυμα και αιμοδοτούν προνοητικά, μπορούν να εφησυχάζουν για το άγνωστο μέλλον. Όσο για τους εθελοτυφλούντες, που αποφεύγουν την αιμοδοσία με κάποιο πρόσχημα κάθε φορά, ευχόμαστε όταν η ανάγκη σε αίμα χτυπήσει και την δική τους πόρτα, να μην είναι αργά για να αναβλέψουν και να αλλάξουν γνώμη και συμπεριφορά.

Η προσφορά αίματος αποτελεί για τον καθένα, εκδήλωση κοινωνικού και ηθικού χρέους. Δεν είναι φιλανθρωπία, αλλά επιτακτικό καθήκον. Μια μονάδα αίμα είναι δώρο ζωής. Γνωρίζοντας ότι το αίμα που κυκλοφορεί στον οργανισμό μας, αναπαράγεται διαρκώς και ότι η πράξη της αιμοδοσίας όχι μόνο είναι ανώδυνη και ακίνδυνη, αλλά και ωφέλιμη, τότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο πολύτιμη και εφικτή είναι η προσφορά μας, προς αυτόν που έχει ανάγκη.

Οι ετήσιες ανάγκες της χώρας μας σε αίμα, ανέρχονται στις 650.000 μονάδες περίπου, απαραίτητες για να καλύπτονται οι χρόνιες και έκτακτες περιπτώσεις, πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία, τροχαία ατυχήματα, γαστροραγίες, εγχειρήσεις καρδιάς και πολλά άλλα. Κανένα φάρμακο δεν αντικαθιστά το αίμα που χρειάζεται ο ασθενής. Η ποσότητα αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης κάθε φορά, είναι 450 γρ. απ΄τα 5-7 κιλά που διαθέτει ο οργανισμός του και αναπληρώνεται ταχύτατα μετά την αιμοδοσία.

Ο αιμοδότης δίνοντας αίμα σώζει ζωές. Αναπτύσει το αίσθημα της αυτοεκτίμησης, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ευθύνης και παράλληλα διασφαλίζει τον εαυτό του και το άμεσο οικογενειακό του περιβάλλον για οποιαδήποτε αιμοληπτική του ανάγκη, χωρίς καμιά ταλαιπωρία την τελευταία στιγμή της ανάγκης. Την ίδια ώρα έχει την ευκαιρία να κάνει ιατρική εξέταση και ενδεχόμενα να δέχεται ιατρική συμβουλή. Μετά την αιμοληψία το αίμα του ελέγχεται για αφροδίσια νοσήματα, ηπατίτιδα Β και C, σύφιλη και ΑΙDS.

Σας καλούμε λοιπόν, να δώσετε το έμπρακτο παρόν σ΄ αυτή την ύψιστη ανθρωπιστική πράξη της αιμοδοσίας.

Θα χαρούμε να σας καλωσορίσουμε από κοντά στην οικογένεια των αιμοδοτών.

Θυμηθείτε πως:

Δεν πρέπει κανείς να αποφεύγει την αιμοδοσία γιατί το αίμα που θα δώσει μπορεί να το χρειαστεί ο ίδιος ή η οικογένειά του.

Κάθε συνάνθρωπο που περιμένει από μας, οφείλουμε

να τον θεωρούμε ΄΄ ένα δικό μας άνθρωπο ΄΄.

Η αιμοδοσία είναι μια πρόνοια για το άγνωστο μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

Μια μοναδα αιματος Α+ απο εμενα ανηκει πλεον στην τραπεζα αιματος της λεσχης μας ...

 

Καλη αρχη λοιπον !!!!!!

Link to comment
Share on other sites

Σωτήρη έρχεσαι 2ος :p έχω κάνει τις 2 πρώτες καταθέσεις ομάδας 0+ :)

 

Έχω κάνει 1ος high score εδώ και κανά 2 χρόνια χιχιχιχιχι

Link to comment
Share on other sites

Η Τράπεζα Αίματος υπάρχει ακόμα. Διάβασε το παρακάτω άρθρο που έχει ότι χρειάζεσαι.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.