Jump to content
soundcrash

Συμβουλες Για E-Bay

Recommended Posts

Πολλοί από εσάς γνωρίζουν το e-bay αλλά δεν το εμπιστεύονται για συναλλαγές παρόλο που στο e-bay μπορούμε να βρούμε πάρα πολλά χρήσιμα πράγματα και σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές. Η αλήθεια είναι ότι έχουν ακουστεί διάφορες απατεωνιές που έχουν γίνει μέσα από αυτό αλλά πλέων το e-bay έχει αναβαθμιστεί πολύ και η ασφάλεια του είναι σε πάρα πολύ καλά επίπεδα.

Προσωπικά χρησιμοποιώ το e-bay αρκετό καιρό, έχω αγοράσει αλλά και πουλήσει αρκετά πράγματα. Έτσι αποφάσισα να γράψω έναν σύντομο οδηγό για το e-bay προσπαθώντας να βοηθήσω και άλλους να γλιτώσουν αλλά και να βγάλουν χρ1ματ@. Τώρα αν κάτι σας πάει στραβά μην με κυνηγάτε... έτσι... είμαι και αργός...

Εγγραφή

1. Προσέχουμε οι σελίδας να είναι της μορφής https και όχι http και κάτω δεξιά στον IE6 να εμφανίζεται το λουκετάκι. (σε Opera και Mozzila δεν ξέρω ποια είναι η αντίστοιχη ένδειξη ασφαλείας).

2. Δημιουργούμε λογαριασμό καταχωρώντας αληθινά στοιχεία (όνομα, διεύθυνση, e-mail κτλ) στο e-bay ( http://www.e-bay.com ) και στο pay pal ( http://www.paypal.com ). Το Pay Pal μας ζητάει και τον αριθμό της πιστωτικής μας κάρτας. Χωρίς πιστωτική κάρτα δεν κάνουμε δουλειά.

3. Οι πληρωμές στο e-bay γίνονται με διάφορους τρόπους, ο ποίο διαδεδομένος και αξιόπιστος είναι το pay pal.

Έχοντας δημιουργήσει λογαριασμό στο Pay Pal συνδέουμε την πιστωτική μας κάρτα με τον λογαριασμό. Για να γίνει η σύνδεση απλά το Pay Pal τραβάει από την κάρτα μας $2. Όταν θα μας έρθει στο σπίτι η αναλυτική κατάσταση των κινήσεων της κάρτας (σε μερικές κάρτες αυτό φαίνεται και μέσω του internet banking τις τράπεζας) θα δούμε δίπλα από την χρέωση του Pay Pal έναν τετραψήφιο αριθμό. Καταχωρούμε των αριθμό στον λογαριασμό μας στο Pay Pal και αυτό ήταν. Τώρα μπορούμε να αγοράζουμε και να πουλάμε από το e-bay.

Αγορές.

1. Οι αγορές χωρίζονται σε δύο μέρη. Δημοπρασίες (Bid) και Buy Now.

2. Στις δημοπρασίες κερδίζει το προϊόν αυτός που θα δώσει τα περισσότερα χρ1ματ@ ενώ στο Buy Now η τιμή είναι στάνταρ και δεν αλλάζει. Τυγχάνει βέβαια μερικές φορές να έχουμε στο ίδιο προϊόν και Bid και Buy Now. Φυσικά εδώ προσέχουμε να μην περάσει η τιμή Bid την τιμή Buy Now. Επίσης σε μερικές δημοπρασίες εμφανίζετε η ένδειξη (Reserve not met). Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν δεν έχει πιάσει την τιμή που θέλει ο πωλητής. Που σημαίνει ότι άσχετα αν έχουμε κάνει την μεγαλύτερη προσφορά όσο υπάρχει η ένδειξη αυτή το προϊόν δεν το έχουμε κερδίσει.

3. Προσέχουμε αν ο πωλητής στέλνει και Ελλάδα (στο πεδίο Ships to: θα πρέπει γράφει Greece, Europe ή Worldwide). Αν δεν γράφει αυτά υπάρχει πάλι μια μικρή πιθανότητα να στέλνει Ελλάδα αλλά θα πρέπει να τον ρωτήσετε με e-mail.

4. Διαβάζουμε προσεχτικά όλη την αγγελία και τους όρους πληρωμής. Μερικοί από τους πωλητές δεν δέχονται Pay Pal ή χρησιμοποιούν διαφορετικό σύστημα on-line πληρωμής.

5. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στα feedback. Όταν ολοκληρώνεται μια συναλλαγή στο e-bay και οι δύο πλευρές (αγοραστής-πωλητής) αφήνουνε feedback (σχόλιο). Τα feedback είναι είτε θετικά, είτε αρνητικά είτε ουδέτερα. Αντιλαμβάνεστε ότι αν κάποιος έχει μεγάλο ποσοστό σε θετικά σχόλια είναι και φερέγγυος. Nα προτιμάτε πωλητές με ποσοστό πάνω από 98.8% σε θετικά σχόλια.

6. Στις δημοπρασίες να κοιτάτε πόσοι χτυπάνε κάποιο είδος. Αν αυτοί που το χτυπάνε έχουν λίγα Feedback μπορεί απλά να χτυπάνε για να ανεβάσουν την τιμή, γιΆαυτό να είστε ενημερωμένοι εκ των προτέρων και να γνωρίζετε περίπου την αξία που έχει στην αγορά το είδος που θέλετε να αγοράσετε.

7. Power Seller: Αν κάποιος είναι Power Seller σημαίνει ότι πουλάει πολύ. ¶ρα για να τον προτιμάνε είναι φερέγγυος.

8. Pay Pal Buyer Protection: Αυτό είναι η ασπίδα που υπάρχει δίπλα από των πωλητή. Δεν την έχουν όλοι οι πωλητές. Αυτή η ασπίδα σημαίνει ότι αν κάτι πάει στραβά το Pay Pal σας αποζημιώνει έως και $1.000. Να τους προτιμάτε ασυζητητί.

9. Πάντα ρωτάμε πριν αγοράσουμε ή χτυπήσουμε κάτι για το κόστος των μεταφορικών (Shipping Cost).

10. Η αποστολή από Αμερική (τα περισσότερα είδη από Αμερική έρχονται) μπορεί να γίνει είτε με το Αμερικάνικο ταχυδρομείο (http://www.usps.com) είτε με ιδιωτική εταιρία courier (UPS, DHL, Fed-Ex) τις περισσότερες φορές συμφέρει με το Αμερικανικό Ταχυδρομείο. Το οποίο έχει 7 διαφορετικούς τρόπους αποστολής. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα http://ircalc.usps.gov/default.asp?Mode ... &CID=10134 από όπου μπορείτε να υπολογίσετε και το κόστος αποστολής γνωρίζοντας το βάρους του πακέτου (1 Pound = 0.34 κιλά ή 1 κιλό = 2.2 Pounds). ( http://www.roadway.com/tools/kiloconverter.html )

11. Θα σας συμβούλευα να επιλέγετε να σας τα στέλνουν με Global Express (EMS) είναι λίγο ποιο ακριβά (+ $20 περίπου) από τις απλές αποστολές αλλά σας δίνουν Tracking Number (αν δεν σας το δώσουν να το ζητάτε) με το οποίο μπορείτε να βλέπετε πότε αναχώρησε το πακέτο σας από Αμερική μέσω της ιστοσελίδας: http://www.usps.com (Track & Confirm). Επίσης με Global Express η παράδοση είναι το αργότερο σε 5 εργάσιμες στην πόρτα σας (σκάνε μύτη 08:30 με 10:00 το πρωί) και το ποιο σημαντικό δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν γιατί είναι συστημένα. Και απλά να σας τα στείλουν δύσκολα χάνονται. Αλλά επιμένω USPS Global Express Shipping. Παρακάτω ακολουθεί το κείμενο στα Αγγλικά για ερώτημα σχετικά με το κόστος των μεταφορικών με USPS Global Express:

Dear Sir/Madam,

Can you please tell me the shipping cost with USPS-Global Express to Athens - Greece ?

Thank you.

12. Τα πάντα περνάνε τελωνείο αλλά οτιδήποτε με δηλωμένη αξία άνω των 45 euro φορολογείται. Συνήθως ο φόρος είναι το λίγο παραπάνω από το μισό της αξίας του είδους. Για να το αποφύγετε θα λέτε στον πωλητή μέσα στο πακέτο να μην βάζει αποδείξεις και τιμολόγια και να δηλώνει την αξία του πακέτου λιγότερο από $40 (και ας έχετε μέσα 4 πίστωνες Brembo αξίας $300). Tώρα θα μου πείτε αν χαθεί τι γίνεται ; γιΆαυτό επιμένω USPS Global Express.

Παρακάτω σας έχω το κείμενο στα Αγγλικά για να στέλνετε στους πωλητές σχετικά με το τελωνείο.

Dear Sir/Madam,

Please DO NOT INCLUDE any INVOICES or RECEIPTS inside the package and DECLARE the value of the package LESS THAN $40 because if you declare it more than $40 I will have to pay double money in order to get the package from the Greek customs.

Thank you.

13. Τα δέματα από εξωτερικό συνήθως πάνε στις αποθήκες των ΕΛΤΑ (όσα πάνε εκεί και από εκεί εκτελωνίζονται κιόλας) που είναι στην Ακτή Κονδύλη 32 στον Πειραιά. Τα τηλέφωνα τους είναι:

Τελωνείο: 2103542143 & 2103538161

ΕΛΤΑ Express: 2103538116 & 21073538122

ΕΛΤΑ Συστημένα: 2103538161

ΕΛΤΑ Δέματα από Ευρώπη: 2103538144-5

ΕΛΤΑ Δέματα από Αμερική: 2104614484

Εύχομαι να μην σας χρειαστούνε ποτέ, εγώ τα χρειάστηκα μια φορά και πήγα και από εκεί. Τελικά βρήκα τις “χαμένες” αποστολές οι οποίες φυσικά δεν ήταν με Global Express.

14. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά και δεν έχετε παραλάβει το προϊόν που έχετε αγοράσει έχετε 60 ημέρες (από την ημερομηνία αγοράς, και όχι από την ημερομηνία που το πληρώσατε) να κάνετε καταγγελία στο e-bay για είδος που δεν παραλάβατε. Καλό θα είναι να το κάνετε με την συμπλήρωση 50 ημερών. Αλλά πριν το κάνετε αυτό να έχετε προσπαθήσει να επικοινωνήσετε με e-mail ή και τηλεφωνικός με τον πωλητή.

Πωλήσεις.

1. H καταχώρηση μιας πώλησης είναι πολύ εύκολη και στο κόστος της είναι λιγότερο από 2 euro. Αλλά δεν θα αναφερθώ εκτενέστερα στις πωλήσεις καθώς το κόστος των μεταφορικών (ΕΛΤΑ) είναι αρκετά υψηλό σε σχέση με το κόστος σε άλλες χώρες. Με αποτέλεσμα όταν οι ξένοι διαβάζουν το κόστος αποστολής (Shipping cost) να την κάνουν καθώς νομίζουν ότι ο πωλητής βγάζει και από την αποστολή (πολλοί το κάνουν αλλά μέσω της ιστοσελίδας http://ircalc.usps.gov/default.asp?Mode ... &CID=10134 μπορείτε να τους ελέγχετε).

2. Ότι χρ1ματ@ βγάζετε από το e-bay (πωλήσεις, επιστροφές κτλ) πάνε κατευθείαν μέσω του Pay Pal στην πιστωτική σας κάρτα αλλά μπορείτε αν θέλετε πάλι μέσω του Pay Pal να τα στέλνετε κατευθείαν στον Ελληνικό τραπεζικό σας λογαριασμό.

Γενικές συμβουλές.

1. Πάντα θα κρατάτε τα e-mail από το pay pal (αποδείξεις πληρωμών).

2. Να κοιτάτε την ισοτιμία euro δολαρίου και λίρας Αγγλίας. (http://euroconverter.bnpparibas.ch ) (μερικές τιμές είναι σε λίρες Αγγλίας).

3. Να αφήνετε Feedback και να ελέγχετε αν σας αφήνουν.

4. Ποτέ μα ποτέ ούτε το e-bay αλλά ούτε και το Pay Pal δεν πρόκειται να σας στείλουν e-mail ζητώντας σας να ξανακαταχωρίσετε τον λογαριασμό της κάρτας σας.

Συνοπτικά: Προτιμάμε πωλητές με υψηλό θετικό feedback (άνω του 98.8%), να έχουν την ασπίδα, να είναι power sellers, να δέχονται Pay Pal και να στέλλουν Ελλάδα. Πάρα πολλοί πωλητές έχουν τα προαναφερθέντα στοιχεία.

Link to comment
Share on other sites

ωραιος ρε φιλε μπραβο!!!! παντος αν θελω εγω κατι απο ebay θα σε παρω τηλ να βοηθησεις :thumbsup:

Εννοειτε ρε συ..

Να σαι καλά φίλε soundcrash, πολύ χρήσιμο το θέμα σου!

-_-

Link to comment
Share on other sites

Παιδια οπως καταλαβατε ειμαι ασχετος απο ebay.εκανα την πρωτη μου αγορα μονο που εχω καποιες αποριες.

πως ξερω οτι ολα οηγαν καλα με τη συνναλαγη?ποσες μερες κανει να ερθει απο αγγλια και πως θα ερθει, με ταχυδρομειο?

Link to comment
Share on other sites

Κάθε φορά που πληρώνεις κάτι στο ebay μέσω paypal σου έρχεται ενα μαιλ που είναι η αποδειξη οτι πλήρωσες. Λογικά αμέσως μόλις πληρώσεις σου έρχεται και ένα ευχαριστήριο μαιλ απο τον πωλητη (συνήθως είναι αυτοματοποιημένο) που τον προτιμησες και έχει απο κάτω και τα στοιχεία του αντικειμένου που πηρες. Επισης μπορει να σου λεει μεσα σε ποσες μερες θα σταλεί η παραγγελία.

Τώρα... Απο αγγλία συνήθως έρχονται μέσω Royal Mail δηλαδή θα το πάρεις απο ΕΛΤΑ και σχεδόν πάντα τα στελνουν συστημένα. Απο αγγλία συνήθως αντικείμενα μεσαίου μεγέθους έρχονται σε 1-1,5 βδομάδα αλλά τώρα μπορεί να κανουν και παραπανω λογω φορτου εργασιας των γιορτων.

Και τελευταίο. Feedback δηλαδή αξιολόγηση στον πωλητή αφήνεις μόνο όταν έχεις το αντικείμενο στα χέρια σου και είναι εντάξει. Αν εχει προβλημα ή χαθεί μετά απο κάποιες μέρες πχ 25 του στέλνεις μυνημα και του ζητας κωδικό συστημένου (αν υπάρχει) για να ψάξεις το πακέτο.

Αυτά πανω κάτω. Δεν είναι κάτι δύσκολο.

Καλές αγορές!!!

Link to comment
Share on other sites

paypal πληρωσα...αξιολογηση πως κανω?

να πω και κατι αλλο η διευθυνση που εχω βαλει ειναι γραμμενη στα ελληνικα.θα υπαρχει προβλημα?

Link to comment
Share on other sites

Φυσικα!!! Διεύθυνση πάντα με αγγλικους χαρακτήρες. Πες ο πωλητης καταφερνει και το γράφει. Ο αγγλος στο ταχυδρομειο πως θα καταλάβει που παει????

Link to comment
Share on other sites

paypal πληρωσα...αξιολογηση πως κανω?

να πω και κατι αλλο η διευθυνση που εχω βαλει ειναι γραμμενη στα ελληνικα.θα υπαρχει προβλημα?

Nαι εχεις πρόβλημα γραψ' τα με λατινικούς χαρακτήρες.

Δυο πολυ καλα νήματα με πολλές πληροφορίες

http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=17773&page=133

http://www.myphone.gr/forum/showthread.php?t=13814&page=127

Link to comment
Share on other sites

στο paypal ηταν ηδη με λατινικους χαρακτηρες στο ebay εκανα πατατα και εβαλα ελληνικα αλλα το διορθωσα θα το δει τωρα αυτος?

Link to comment
Share on other sites

ναι. Γενικά στο αγγλικό πρέπει να πας επάνω δεξιά που λέει ο λογαριασμός μου/My account να βρεις το αντικείμενο που αγόρασες

και να στείλεις μέσω συνδέσμου που υπάρχει διπλα μηνυμα στον πωλητή όπου θα του γράφεις στα αγγλικα ότι επειδή έγινε κάποιο λάθος ορίστε η διεύθυνσή μου. Και απο κατω την γράφεις με αγγλικους χαρακτήρες, βαζοντας πολη ΤΚ και GREECE στο τέλος.

Link to comment
Share on other sites

Μου απαντησε οτι ολα ειναι οκ

εκει που λεει Primary shipping address: και Registration address: εβαλα λατινικους χαρακτηρες.τωρα ειμαι κομπλε?

Edited by spiros!!!
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.