Jump to content
Speedy

Φροντίδα Alcantara

Recommended Posts

Alcantara

img2115ib5.jpg

To υλικό

Alcantara ®: είναι εμπορικό σήμα της Alcantara που προσδιορίζει μια σειρά υφασμάτων που γίνονται μικτά με υπέρλεπτες μικρό-ίνες από πολυεστέρα/πολυουρεθάνη. Στην ουσία δημιουργεί μια επιφάνεια υφάσματος που μοιάζει τόσο στην αφή όσο και στην όψη με το ακατέργαστο δέρμα. Συνήθως επιλέγεται σε σαλόνια αυτοκινήτου, είτε μόνη της είτε με συνδυασμό δέρματος και προσδίδει εξαίρετη πολυτέλεια.

Το alcantara, αντίθετα με ότι πιστεύεται είναι εξαιρετικά αντοχής υλικό με πολύ καλή συμπεριφορά στο κρύο και τη ζέστη. Φθείρεται πολύ πιο αργά από το βελούδο και είναι μεγαλύτερης αντοχής. Χρειάζεται μια εβδομαδιαία φροντίδα, πρώτα απορροφώντας τη σκόνη με ηλεκτρική σκούπα, έπειτα ένα ελαφρό τρίψιμο με ένα βαμβακερό άσπρο ύφασμα το οποίο το βουτάμε σε χλιαρό νερό (χωρίς να μουσκέψετε το alcantara) και τέλος ένα βούρτσισμα με μαλακή βούρτσα.

Πλένεται πολύ εύκολα, με διάλυμα μαλακού σαπουνιού ή απορρυπαντικού και το στεγνώνεται, αφήνοντας το να στεγνώσει με φυσικό τρόπο. Βέβαια στον ιστότοπο Alcantara υπάρχουν ειδικά προιόντα καθαρισμού.

Το μειονέκτημα του alcantara είναι ότι δημιουργεί στο πέλμα του, "τζίβα" ινών λόγω τριβής (δείτε στο τέλος της σελίδας την αντιμετώπιση του).

Καθαρισμός από ειδικούς λεκέδες

Για τον καθαρισμό των ειδικών λεκέδων υπάρχει ένας κατάλογος προϊόντων στο Alcantara, ελείψει αυτών, αναλόγως της περίπτωσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νερό, χυμό λεμονιού και καθαρό οινόπνευμα. Πιο ειδικά:

  • Χυμός φρούτων, μαρμελάδα, ζελές, σιρόπι, κέτσαπ: χρησιμοποίησε χλιαρό νερό και καλό ξέβγαλμα.
  • Αίμα, αυγό, περιττώματα , ούρα : χρησιμοποίησε κρύο νερό και πολύ καλό ξέβγαλμα. Μη χρησιμοποιήσεις ζεστό νερό διότι επιφέρει συρρίκνωση αυτών των ουσιών.
  • Λικέρ, οινοπνευματώδη ποτά, κρασί, μπύρα, κωκ & τσάι : πλύντε το με χλιαρό νερό, εάν ο λεκές επιμένει χρησιμοποιήστε χυμό λεμονιού και έπειτα ξεπλύνατε καλά.
  • Ανεξίτηλο μελάνι, κακάο, σοκολάτα, κρέμα, παγωτό, μουστάρδα : χρησιμοποίησε χλιαρό νερό και καλό ξέβγαλμα.
  • Ξύδι, ζελές μαλλιών, σάλτσα ντομάτας, καφές με ζάχαρη: χρησιμοποίησε χυμό λεμονιού, μετά ρίξτε χλιαρό νερό και τέλος ξεπλύνατε το με κρύο νερό καλά.
  • Τσίχλα: εμποτίστε με οινόπνευμα και αφαιρέστε τη τσίχλα τραβώντας τη.
  • Λάσπη: αφήστε τη πρώτα να ξεραθεί και έπειτα βουρτσίστε με μαλακή βούρτσα ή χρησιμοποιήστε ηλεκτρική σκούπα. Ακολούθως εάν αφήσει βρώμα, πλύντε τοπικά με μαλακό απορρυπαντικό και ακολούθως ξεβγάλτε με νερό.
  • Κραγιόν, μάσκαρα & σκιές ματιών, άρωμα, στιλβωτική ουσία παπουτσιών, πετρέλαιο, χλόη και γενικά λίπη : ,τρίψιμο με καθαρό οινόπνευμα και έπειτα ξέπλυμα με νερό.

:drinks:Πάντα να δοκιμάζουμε σε ένα μικρό μέρος για δοκιμή αντοχής του υφάσματος.

Δεν φέρω καμία ευθύνη για τυχόν φθορές που πιθανόν να παρουσιαστούν στο Alcantara , κατόπιν ορθής ή λανθασμένης εφαρμογής των παραπάνω ενεργειών . :lol:

Επιδιόρθωση σε καταστροφή του πέλματος της

Σε περίπτωση που έχουμε μεγάλη φθορά, εξαιτίας της τριβής, θα παρατηρήσουμε ότι το Alcantara έχει όψη "τζίβας" δηλ. κόμποι και μαζεμένες ίνες.

Σε αυτή την περίπτωση, η καλύτερη λύση είναι το "κούρεμα".

Με μια μικρή μηχανή που αφαιρεί τους κόμπους από τα μάλλινα ή με μια ηλεκτρική ξυριστική μηχανή ρυθμισμένη σε μη βαθιά κοπή, θα κάνετε θαύματα! (κάντε πρώτα μια δοκιμή σε μια άκρη)

Στην περίπτωση που έχετε ή σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το μηχάνημα αφαίρεσης κόμπων που έχει διατεθεί κατά καιρούς από το L__l, προμηθευτείτε μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία, γιατί έχει μικρή ισχύ και αργεί πολύ.

lidl_machine.jpg

alcantara_damage.jpgalcantara_repair.jpg

Αριστερά τοπικά φθαρμένη alcantara, δεξιά μετά την αποκατάσταση.

Links:

http://lancialybra.mlemo.gr/doityourself/care_maintenance/manutenzione_alcantara.pdf

Alcantara cleaning instructions

Cleaning Alcantara Seats

Cleaning Alcantara

http://www.psclub.gr/forum/viewtopic.php?t=9751

Πηγές :

www.lancialybra.mlemo.gr

Link to comment
Share on other sites

Το μόνο επώνυμο προϊόν που έχω βρει για καθαρισμό του δέρματος Alcantara είναι αυτό :

206300.jpg

Εδώ το site : http://www.sonax.com/sonax-e/katalog_product.php?show_cat=xtr&show_product=206300

Εδώ οδηγίες χρήσεως :

Edited by STELIOS_GOLF 6 TSI
Link to comment
Share on other sites

^^ To έχω και κάνει απίστευτη δουλειά!

Καθάρισα όλα τα καθίσματα από λεκέδες της θάλασσας και έγιναν πάλι καινούρια.

Link to comment
Share on other sites

^^ To έχω και κάνει απίστευτη δουλειά!

Καθάρισα όλα τα καθίσματα από λεκέδες της θάλασσας και έγιναν πάλι καινούρια.

Μήπως παρατήρησες κάποια φθορά στο ύφασμα μετά την χρήση του ??? Δεν ξέρω γιατί αλλά είμαι πολύ επιφυλακτικός στο να το χρησιμοποιήσω στα καθίσματα μου..

Link to comment
Share on other sites

Kαι εγώ ήμουν, για να πω την αλήθεια!

Αλλά, το αποτέλεσμα ήταν τέλειο. Ομως, έβαλα το πρασινο και οχι το μπλε, που γράφει extreme.Ηταν απλοί λεκέδες, όχι μεγάλοι. Επίσης, καθάρισα και το ύφασμα της πόρτας που είχε λερωθεί από το ακούμπημα του αγκώνα.

Link to comment
Share on other sites

σε αυτο το ζητημα εχω την εντυπωση οτι η γνωμη των μελων δεν μπορει να βοηθησει.εσυ θα αποφασισεις αν εισαι διατεθειμενος να ανεχτεις τα αρνητικα του υφασματος χαρην της αισθητικης που δινουν.προσωπικα...δεν θα τα εβαζα.

Edited by joop.
Link to comment
Share on other sites

Εγω είχα παρατηρήσει και καλύτερο κράτημα στο κάθισμα σε lancia δ hpe. Παρότι φόραγε recaro σαλόνι από τη μάνα της με αρκετά καλή πλευρική στήριξη (κυρίως μπροστά οπως ειναι λογικό αλλά και πίσω δεν ήταν άσχημη) ακόμα και πίσω λόγω alcantara δεν ξεκολούσες απο το κάθισμα, ειδικά με τζιν παντελόνι για να κουνηθείς απο τη θέση σου έπρεπε να σηκωθείς ελαφρά. Σε vw με alcantara δεν έχει τύχει να μπω οπότε δεν ξέρω αν ισχύει αυτό στον ίδιο βαθμό...

Οτι απαιτεί συντήρηση πάντως είναι γεγονός!

Link to comment
Share on other sites

Πάνο, πότε θα έρθεις Αθήνα? 'Οταν είναι, πες μου για να σου δείξω το δικό μου. Δίπλα είμαστε!

Αν τώρα βιάζεσαι, εγώ τα προτείνω ανεπιφύλακτα, είναι απίστευτα!

Link to comment
Share on other sites

Μιας και εχω alcantara εδω και 1+ χρονο. Δεν τα φροντιζω καθολου μα καθολου.. αντε καμια ηλεκτρικη μια στο τοσο και λιγες σφαλιαρες. Δεν νιωθουν. Βασικα δεν το συνηστω σε κανεναν αυτο αλλα και να μην τα φροντιζεις δεν εγινε και τπτ..

Και το καλοκαιρι απο θαλασσα χωρις μπλουζα καθομουν στο αμαξι και κανενα σημαδακι..Παντως καθαριζουν ευκολα με ενα υγρο πανακι ισα ισα να ειναι λιγο βρεγμενο με χλυαρο νερο. Αν αξιζει το alcantara? +100 αξιζει παρα πολυ! Πολυ ομορφο με ωραια αισθηση και ψαρωνουν και πολλοι οταν δεν βλεπουν δερμα και βλεπουν αυτο!

Link to comment
Share on other sites

Οχι, πολύ πιο δροσερά από το ύφασμα.

Συν επίσης ότι αν ιδρώσεις, το αλκαντάρα στεγνώνει αμέσως και σκουπίζεται πανεύκολα, μιας και δεν απορροφάει τον ιδρώτα.

Link to comment
Share on other sites

Να συμπληρωσω και εγω οτι ειναι ενα υφασμα πραγματικα ανωτερης ποιοτητας απο οτιδηποτε αλλο ακομα και απο το original δερμα της vw . Ειναι ζεστο το χειμωνα και δροσερο το καλοκαιρι καθαριζει ευκολα με πανακι μικροινων και μη αλκαλικο σαπουνι για μωρα ....αφοβα ....ειναι θεσπεσιο στα κρατηματα ..απλα υπεροχο...δεν το αλλαζω με τιποτα

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.