Jump to content
kido

Αλλαγή Μπροστινού Αισθητήρα Λ Σε Polo 9N

Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους!!!!

Μετά απο 2 χρόνια οπου το ενοχλητικό check ήταν αναμμένο με σφάλμα 17604 - Ηλεκτρικό σφάλμα αισθητήρα λ, αποφάσισα να τον αλλάξω.

Για να είμαι ειλικρινείς, πρώτα μπήκα στο youtube και βρήκα πως να δοκιμάσω εαν λειτουργεί. Έτσι βρήκα το πολύ χρησιμο video, αλλά πρίν προχωρήσουμε στον έλεγχο θα πρέπει να τον αφαιρέσουμε.

Το Video λοιπόν είναι το παρακάτω

Ο2 sensor testing

Αναόιγοντας το καπώ και ακριβώς πίσω απο το ψυγείο έχουμε το προστατευτικό της πολλαπλής. Πρίν ξεκινησουμε το οτιδήποτε, αφαιρούμε το φιλτροκούτι. Χαμηλά στο προστατευτικό της πολλαπλής και απο την μπροστινή πλευρά, βρίσκονται με κλίπς κουμπωμένα επάνω του 2 καλώδια. Αφαιρούμε και τα 2 κλιπς προσεκτικά. Το ένα απο αυτά τα 2 είναι το καλώδιο του αισθητηρα. Απο την μια πλευρά καταλήγει στον αισθητήρα και απο την άλλη καταλήγει στην φίσα.

36053786.jpg

Κατόπιν με ένα 10ρι καρυδάκι και ενα 10ρι κλειδί, αφαιρούμε τις τρεις βιδες, 2 απο πάνω και μια λίγο πιο πάνω απο εκεί που ήταν κουμπωμένα τα κλιπς στην πρόσοψη.

62964729.jpg

Κατόπιν αφαιρούμε προσεκτικά το προστατευτικό, είναι λίγο μυστήριο να βγει αλλά με λίγη προσοχή βγαίνει...

26758330.jpg

.....και απο κάτω του βλέπουμε τον αισθητήρα λ.

13584651.jpg

με ένα κλειδί 22mm ξεβιδώνουμε τον αισθητήρα, αφού πρώτα όμως έχουμε ξεκουμπώσει τη φίσα του στην άλλη άκρη

63611965.jpg

69407010.jpg

Σε αυτό το σημείο ή τον ελέγχουμε όπως δείχνει το video απο το youtube, ή τον αλλάζουμε. Εγώ πρώτα τον έλεγξα για να είμαι σίγουρος και μετά αγόρασα τον νέο γιατί και 150€ που μου στοιχισε δεν ηταν και λίγα.

Ενημερωτικά το video στο youtube, Μιλάει για αισθητήρα που δεν έχει ενσωματωμένο κύκλωμα θερμανσης. Το κύκλωμα θέρμανσης είναι μια αντίσταση, η οποία "ζεσταίνει" τον αισθητηρα ώστε το χειμώνα σε κρυες εκκινήσεις να έρχεται πιο γρήγορα σε κατασταση λειτουργιας και να διαβαζει το οξυγόνο στο μίγμα.

Σε αυτή την περίπτωση όπως δείχνει το τεστ με το φλογιστρο, ή γκαζάκι όπως το χρησιμοποίησα εγώ, το πείραμα θα κρατησει πιο πολύ ώρα, μέχρι να "ζεσταθεί" ο αισθητηρας για τα καλά, περίπου δλδ στα πρώτα 30 sec θα πρέπει να έχει ανέβει η τάση στο βολτόμετρο.

85384988j.jpg

62269579.jpg

Ο αισθητήρας λοιπόν είναι έτοιμος στο κουτί του, αφαιρούμε τη συσκευασία. Ποσοχή με το κλίπ του νέου αισθητηρα διοτι απλά δεν υπάρχει. Θα πρέπει να αφαιρέσουμε το κλιπ απο τον παλιό αισθητήρα και να το τοποθετησουμε στο αντιστοιχο σημειο του καλωδίου του. Μιλάω για το κλιπ το οποιο στερεώνει το καλώδιο επάνω στο προστατευτικό της πολλαπλής.

Μόλις έχουμε και τους 2 αισθητηρες στα χέρια μας είναι πολύ ευκολο να αφαιρεθεί το κλιπ και να τοποθετηθεί σωστά στον νέο αισθητήρα. Επίσης αφαιρούμε και το μπροστινό καπάκι του νέου αισθητήρα και τον βιδώνουμε πάλι επάνω στην πολλαπλή.

Προσοχή να μην αφαιρεσουμε απο το σπειρωμα μια παστα που έχει, ειναι για στεγανοποιηση.

Πρώτα τον βιδώνουμε όσο πάει με το χέρι και μετά με το 22mm κλειδί το πολύ, αλλη μία ολόκληρη στροφή.

Η διαδικασία μετά είναι ακριβώς η αντίθετη, συνδέουμε την φίσα εφόσον έχουμε βιδώσει τον αισθητηρα, βάζουμε το καπακι της πολλαπλής, το βιδώνουμε και μετά κουμπώνουμε και τα κλιπς με τα καλώδια. Ποσοχή με το κλίπ του νέου αισθητηρα, ώστε να τοποθετηθεί με τέτοιον τρόπο, αποφεύγοντας την απαφή του καλωδίου με την πολλαπλή διότι ενδέχεται να κάψει το καλώδιο. Επίσης να φροντίσουμε ώστε το καλώδιο που αναχωρεί απο τον αισθητήρα να μην τσακίσει.

Μετά συνδέουμε το VagCom, γυρνάμε το κελιδί χωρίς να βάλουμε μπροστά και σβηνουμε το σφάλμα. Κατόπιν βάζουμε μπροστά και αν όλα έχουν πάει καλά το σφάλμα δεν θα ξαναανάψει. Επίσης εαν πάμε στο Measuring Blocks, θα δούμε πως οι τιμές στο πεδίο του αισθητήρα λ, αλλάζουν, σε αντίθεση με πριν που έμενε πάντοτε στο 0.00%

Με κόστος λοιπον περι τα 150€ και με εργασία δικιά μας, μπορούμε να αποφύγουμε το κόστος του 250€ + 50€ η εργασία που ζητάνε έξω για αλλαγή.

Ελπίζω να σας βοήθησα.

Link to comment
Share on other sites

Είσαι πολύ μάγκας Kido!!! :thumbsup:

Όχι τόσο, επειδή άλλαξες τον αισθητήρα μόνος σου, αφού είναι μια εύκολη διαδικασία, αλλά για την υπομονή σου να περιγράψεις τόσο αναλυτικά την όλη διαδικασία (με φωτό, video, κείμενο).

Τόσο αναλυτικά, που όποιος θέλει και μπορεί, να την ακολουθήσει με κλειστά μάτια.

Αυτά είναι!!!

:lol::goodjob::lol::goodjob:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.