Jump to content
ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΕΑΣ

Τι Πρεπει Να Ξερω Οταν Καλω Το 166(Ε.Κ.Α.Β.)

Recommended Posts

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΕΚΑΒ

Μόλις καλέσετε το 166....πρέπει σύντομα να αναφέρετε

• Τι ακριβώς συμβαίνει

• Το ακριβές σημείο του συμβάντος

• Πόσοι είναι οι εμπλεκόμενοι

• Το όνομά σας και τον αριθμό του τηλεφώνου από το οποίο καλείτε

• Απαντήστε στις ερωτήσεις του τηλεφωνητή και δώστε τις απαραίτητες πληροφορίες. Αυτές οι πληροφορίες μεταβιβάζονται στα πληρώματα του ασθενοφόρου και βοηθούν σημαντικά στην αντιμετώπιση του περιστατικού

• Μην κλείστε το τηλέφωνο πρώτος

ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΛΗΣΗΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ

• Καλέστε για ασθενοφόρο το ΕΚΑΒ στο τηλέφωνο 166

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Εάν θέλετε να μάθετε σχετικά με τα νοσοκομεία που εφημερεύουν, καλέστε το 14944 και όχι το 166 .Έτσι δεν δεσμεύονται οι γραμμές του τηλεφωνικού κέντρου του Ε.Κ.Α.Β.

• Πείτε το ονοματεπώνυμό σας και δώστε τον αριθμό του τηλεφώνου από το οποίο κάνετε τη κλήση,έτσι για οποιαδήποτε διευκρίνηση,το Ε.Κ.Α.Β. θα μπορέσει να επικοινωνήσει μαζί σας.

• Πείτε την ακριβή διεύθυνση που βρίσκεται το περιστατικό.Εάν βρίσκεται σε σπίτι δώστε την οδό,τον αριθμό,την περιοχή όσο πιο συγκεκριμένα μπορείτε.(π.χ. ¨Ελευθερίας 15 στα Άνω Ιλίσσια...μην πείτε γενικά Ζωγράφου γιατί μπορεί να υπάρχουν αρκετές οδοί με το ίδιο όνομα σε ένα μεγάλο δήμο).

• Αναφέρατε το όνομα του ασθενούς,την ηλικία του,και τι ακριβώς του έχει συμβεί.

• Εάν προϋπάρχει ιστορικό πάθησης να το αναφέρετε γιατί έτσι βοηθάτε το προσωπικό του κέντρου να εκτιμήσει καλύτερα τη κατάσταση(π.χ. διαβητικός, καρδιοπαθής κλπ).

• Αναφέρετε το όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι,έαν δεν είναι το ίδιο με του ασθενούς ή το δικό σας.Πολλές φορές το πλήρωμα δεν ξέρει που να χτυπήσει, καθώς το όνομα που έχει δωθεί κατά τη κλήση δεν υπάρχει (πχ φιλοξενούμενος κλπ).

• Σε περίπτωση που η πρόσβαση στο σημείο είναι δύσκολη, δώστε οδηγίες για το πως θα προσεγγίσει το ασθενοφόρο και εάν είναι δυνατόν βγείτε εσείς ή στείλτε κάποιον άλλον σε κάποιο κεντρικότερο σημείο να περιμένει το ασθενοφόρο ΚΑΙ ενημερώστε το κέντρο του Ε.Κ.Α.Β. για αυτό.(π.χ. θα περιμένει άτομο στη Λεωφόρο ΝΑΤΟ, έξω από το φούρνο του Βενέτη¨)

Αφού κλείσετε το τηλέφωνο προσπαθήστε όσο είναι δυνατόν να ΜΗΝ το χρησιμοποίησετε για να τηλεφωνήσετε (π.χ σε συγγενείς ή αλλού).Πολλές φορές χρειάζονται συμπληρωματικές οδηγίες (για τη πρόσβαση κ.α) και το κέντρο προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας,αλλά αδυνατεί.

• Εάν το περιστατικό είναι στο δρόμο,αναφέρατε τις οδούς,τον αριθμό ενός κτιρίου που βρίσκεται κοντά και εάν υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό σημείο (π.χ έξω από το super market Σκλαβενίτης..)

• Σε περίπτωση τροχαίου αναφέρατε την οδό (π.χ Λεωφόρο Κατεχάκη) το ρεύμα στο οποίο έγινε το τροχαίο (π.χ ρεύμα προς Ηλιούπολη) καθώς και το πλέον κοντινό χαρακτηριστικό σημείο (¨π.χ 100 μέτρα πριν τα φανάρια του Καρέα ή στην έξοδο προς Καισαριανή ).

• Αναφέρατε τι έχει συμβεί (σύγκρουση αυτοκινήτων; παράσυρση πεζού; παράσυρση μοτοσυκλέτιστή; ανατροπή οχήματος και γενικά όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δώσετε για τη φύση του ατυχήματος.)

• Αναφέρατε πόσα άτομα έχουν πιθανόν τραυματιστεί.

• Εάν η φύση του ατυχήματος το απαιτεί (φωτιά,εγκλωβισμένα ατομα,ευφλεκτες ύλες) ειδοποιήστε την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199.

• Εάν είστε περαστικός από το σημείο, αναφέρατε στον τηλεφωνητή για πόση ώρα θα βρίσκεστε ακόμα εκεί

Η κλήση προς το Ε.Κ.Α.Β. (και προς Πυροσβέστικη και Αστυνομία) γίνεται από ΟΛΑ τα τηλέφωνα (σταθερά,κινήτα,καρτοτηλέφωνα) χωρίς χρέωση.

Η χρόνος που περιμένετε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο,είναι βασανιστικός και πάντα φαίνεται περισσότερος.

Διατηρήστε τη ψυχραιμία σας ,έτσι και τον ασθενή-τραυματία μπορείτε να βοηθήσετε,αλλά και το προσωπικό που θα σπεύσει σε βοήθεια θα μπορέσει να εργαστεί πιο αποτελεσματικά αν δεν έχει να αντιμετωπίσει επιθέσεις (φραστικές αλλά και πραγματικές) από τους παρευρισκόμενους.

Να θυμάστε πως το πλήρωμα του ασθενοφόρου από τη στιγμή που θα λάβει το σήμα θα έρθει όσο πιο γρήγορα μπορεί λαμβάνοντας πάντα υπ΄όψιν τις συνθήκες κυκλοφορίας και την απόσταση που πρέπει να διανύσει.

Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο δεν χρειάζεστε πλέον ασθενοφόρο (μεταφέρατε τον ασθενή με ιδιωτικό όχημα, ή τον εξέτασε ιατρός και δεν χρήζει μεταφοράς κλπ),ξανακαλέστε το Ε.Κ.Α.Β. και ΑΚΥΡΩΣΤΕ τη κλήση.Έτσι θα μπορέσει να μεταβεί σε κάποιον άλλον ασθενή που το έχει ανάγκη.

Πως να καλείτε το 166:

* Καλείτε το 166 ατελώς (από θάλαμο με καρτοδέκτη και χωρίς κάρτα).

* Δηλώστε τον Αριθμό Τηλεφώνου (Κινητό ή Σταθερό) από το οποίο καλείτε

* Όταν τηλεφωνείτε από κινητό τηλέφωνο πρέπει να πείτε από ποια περιοχή καλείτε (π.χ. πόλη - χωριό κλπ).

* Δώστε την ακριβή διεύθυνση, την περιοχή και κάποιο χαρακτηριστικό σημείο (π.χ. εκκλησία - σχολείο κ.λ.π.) για να σας βρει πιο εύκολα και πιο γρήγορα το ασθενοφόρο.

* Πείτε πόσα θύματα υπάρχουν (αν πρόκειται για τροχαίο ατύχημα ή άλλο).

* Πριν κλείσετε το τηλέφωνό σας ρωτήστε τον τηλεφωνητή του Ε.Κ.Α.Β, αν χρειάζεται κάποια άλλη πληροφορία, ίσως χρειασθεί περισσότερα στοιχεία από αυτά που δώσατε, και μετά κλείστε το τηλέφωνο.

* Ο εκνευρισμός και η αναστάτωση σας ίσως είναι δικαιολογημένη, παρόλα αυτά προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι, η εριστική συμπεριφορά δεν θα λύσει το πρόβλημά σας. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να σας βοηθήσουμε καλύτερα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην κάνετε φάρσες στο 166, είναι εγκληματική ενέργεια. Όταν εσείς θα γελάτε κάποιος άλλος θα κινδυνεύει αβοήθητος. Μιλήστε στα παιδιά σας γι'αυτό, αξίζει τον κόπο. Όλες οι τηλεφωνικές διαλέξεις καταγράφονται και οι φαρσέρ διώκονται ποινικά.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο που αφιερώσατε για να το διαβασετε.

Έτσι για να "ευλογήσω" και λίγο τα.....γένια μου.... :laugh::laugh::laugh::laugh::laugh:

Edited by ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΕΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.