Jump to content
Dimitri

Golf 5/6 1.4 Tsi - Έφτασαν τα 200άρια? [ Βελτίωση 1ου & 2ου Σταδίου]

Recommended Posts

Posted

Καλησπέρα σας κύριοι.

Θέλω να πειραξω λίγο το αυτοκίνητο 

Golf 5 tsi με τα 140hp. Σκέφτομαι να ξεκινήσω με turbo booster και μετα πρόγραμμα. Το αυτοκίνητο είναι εργοστασιακό δεν έχει αλλαχτεί τίποτα πανω του. Δυο ερωτήσεις.

Με το turbo booster τι ακριβώς θα αλλάξει στην αποδοση; με το πρόγραμμα τι αλλαγές θα γίνουν. 

Είμαι άσχετος και με αυτά που διαβάζω στο διαδίκτυο δεν μπορώ να βγάλω άκρη. 

Ευχαριστω. 

Posted

Χριστός ανέστη. 

Παιδιά τα φώτα σας, σας παρακαλώ. Golfaki 5 tsi 1.400cc 140hp με 227.000km. Αλλαγμένη καδένα χρονισμού, καινούργιοι πολλαπλασιαστές. Καινούργια N75. Θέλω να βάλω πρόγραμμα στην Revlimit στην Ξάνθη. Θέλω να μου προτείνεται εσείς οι παλιοι που ξερετε από αυτα. Μου είπε ο άνθρωπος 450e το πρόγραμμα και το αυτοκίνητο αμέσως πάει στα 200hp. Το αυτοκίνητο φοράει ενα φίλτρο ελευθέρας της K&N στο μαμα κουτί και εχω αφαιρέσει και τον πνίχτη. Έχουν διαφορά τα προγράμματα  ανα εταιρια; αξίζει να το κάνω εκει; αντέχει ο συγκεκριμένος κινητήρας τόσα αλογα; Όλες οι προτάσεις δεκτές. Ευχαριστώ παιδιά.

Σωστά ρωτάω εδώ μεσα;

Posted

Υπαρχει ανοιχτο θεμα για τον κινητηρα και τα προγραμματα που ρωτας.

Καρφιτσωμενα κιολας. Μην ανοιγεις συνεχεια νεα θεματα, αν δεν βρισκεις κατι, κανε αναζητηση, ειναι πανω δεξια.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Posted

Μεταφερθηκαν

Sent from my iPhone using Tapatalk

Posted

Γειά σας!

Πήγα το αυτοκίνητο, ένα Golf 5 GT Sport 140bhp TSI, για tuning σε ένα πολύ καλό team με πολύ εμπειρία σε διάφορα αυτοκίνητα. Ο προγραμματισμός ήταν επί του αυτοκινήτου σε δυναμόμετρο και όχι κονσέρβα. Πριν τον προγραμματισμό επιλύθηκαν διάφορα προβλήματα που βρέθηκαν και απ'όσο γνωρίζω στο αυτοκίνητο επιδιορθώθηκαν όλες οι εμφανείς βλάβες. Το αυτοκίνητο έχει στυλ R32 τελικό καζάνι από τις εξατμίσεις Θεόφιλος, downpipe με μεγαλύτερο σωλήνα (δεν θυμάμαι το φ τώρα, 55;) αλλά ο καταλύτης είναι εργοστασιακός στη θέση του λόγω θορύβου. Έχει το αναβαθμισμένο intercooler του Audi S3 και K&N φίλτρο. Έχουν γίνει δηλαδή όλες οι εύκολες αναβαθμίσεις. Το αυτοκίνητο έχει 260,000κμ και κάποια στιγμή στις ας πούμε 170,000κμ είχε σπάσει η καδένα. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης, συγγενής, είχε επιδιορθώσει πλήρως τη ζημιά. Ότι αναλώσιμο έχει το αυτοκίνητο έχει αλλαχθεί σχετικά πρόσφατα (διάφορες αντλίες, συμπλέκτες, περιφερειακά κτλ) όπως επίσης έχει και καινούργιο 6 μηνών BorgWagner cartridge στο τούρμπο. Το τούρμπο ξανα-ελέγχθηκε από τουρμπινά πριν τον προγραμματισμό και είναι ΟΚ. Η προσδοκία από όλους ήταν ότι το αμάξι θα έφτανε στα 210-220 άλογα, οι περισσότεροι λένε ότι και εργοστασιακό με απλό προγραμμα φτάνει στα 200-205. Το αποτέλεσμα ήταν ανάμεικτο. Μέχρι τις 4,500-5,000 στροφές τραβάει δυνατά και έχει καλή απόδοση φτάνοντας μέχρι τα 189 άλογα και σχεδόν 300 N.m ροπής στις 4500-5000 στροφές. Φαίνεται να δίνει 150 άλογα στις 3600 στροφές και 189 στις 4900. Με μία γραμμική αύξηση με τον ίδιο ρυθμό θα περίμενε κανείς άλλα 60 άλογα μέχρι τις 6900 στροφές (στο περίπου). Δυστυχώς όμως όπως φαίνεται και από το διάγραμμα, από τις 5000 στροφές και μετά το αυτοκίνητο κλατάρει και η ροπή και η ιπποδύναμη παίρνουν την κάτω βόλτα. 

image.thumb.png.53377da1ad63e6ac605243ae7a958c11.png

Υπάρχει καμιά ιδέα γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο και να είναι και τόσο προφανές; Δηλαδή φαντάζομαι ότι εαν η γενικότερη κατάσταση του μοτέρ και του αυτοκινήτου ήταν μέτρια το αυτοκίνητο δεν θα τράβαγε τόσο καλά γενικότερα και ο ρυθμός αύξησης της ιπποδύναμης θα ήταν συνολικά χαμηλότερος, και η ροπή ποιο καταπιεσμένη. Εδώ από ένα όριο και πάνω (5000 στροφές) δεν έιναι ότι φτάνει σε ένα πλατώ, αρχίζει και χάνει κιόλας. Η δε ροπή κατακρυμνίζεται ραγδαία αντί να μένει σχετικά σταθερή. Εαν ήταν να κοιτάξω κάτι, τι θα λέγατε ότι θα έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα; Από πρακτικής άποψης, το λογικό φάσμα σε νορμάλ οδήγηση είναι καλυμένο, σπάνια ανεβαίνω πάνω από τις 5000-5500 στροφές, οπότε το αυτοκίνητο πάει σίγουρα καλύτερα σε σχέση με πριν. Απλά είναι θέμα αρχής τώρα και απορίας...

Ευχαριστώ!

Posted

Καμία ιδέα; End of the road για αυτό το αυτοκίνητο; Έτσι θα μείνει; Κάπου θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα να δει κανείς τι μπορεί να συμβαίνει; Ίδιο αυτοκίνητο ακριβώς (Golf 5 TSI GT Sport) 100% εργοστασιακό χωρίς downpipe, S3 intercooler κτλ προγραμματισμένο από την ίδια ομάδα

image.thumb.png.ddc6f3c8dded21898c993755b640bf77.png

Πιάνει τα 150 άλογα στις 4,000 στροφές αλλά μετά συνεχίζει να ανεβαίνει μέχρι τις 6,000 ενώ το δικό μου από τις 5,000 αρχίζει και πέφτει.  Η ροπή δε παραμένει ποιο σταθερή εδώ ενώ στο δικό μου πέφτει ραγδαία. Κάποιο πρόβλημα τύπου πίεση καυσίμου, μπεκ, μπουζιά κτλ που δεν μπορούν να τροφοδοτήσουν το σύστημα σε ψηλές στροφές που υπάρχει μεγαλύτερη απαίτηση;

Posted

Εκανες τιποτα με το μοτερ;

Να μην πω τσαμπα ιδεες

Posted (edited)
On 9/20/2025 at 6:30 PM, nikdev said:

Εκανες τιποτα με το μοτερ;

Να μην πω τσαμπα ιδεες

Λοιπόν! Μόλις προχθές το πήρα πίσω ύστερα από το τελικό φιξάρισμα. Αυτή τη στιγμή το αυτοκίνητο δεν έχει, απ΄όσο γνωρίζω, κάποια βλάβη κάπου. Από το ποστ τον Απρίλιο μέχρι και προχθές έχουν γίνει τα παρακάτω.

- Αλλαγή όλων των ευκολοπροσβάσιμων αισθητήρων και ας μην ήταν εμφανώς χαλασμένοι,

a. Βαλβίδα εξαερισμού, ρεζερβουάρ καυσίμων

b. Αισθητ., πίεση πολλ. εισαγωγής

c. Βαλβίδα αλλαγής, κλαπέτο αλλαγής (πολλαπλή εισαγωγής)

d. Ρυθμ. βαλβίδα πίεσης υπερπλήρ.

- Tοποθέτηση GFB diverter valve 

- Καθαρισμός βαλβίδων (με τρίψιμο)

- Eλεγχος μπεκ από τα οποία φτιάχτηκε το 1ο που ηταν ελλατωματικό. Διορθώθηκαν αυτομάτως και τα κακά fuel trims που έβλεπα (παίζω να έχω κάνει άλλο ποστ για αυτό το θέμα)

- Καινουργια μπουζί NGK BKR7EIX 

- Καινούργιοι ενισχυμένοι πολλαπλασιαστές Bartek

- Αλλαγή σε διάφορα κολάρα

Αυτά λίγο πολύ.

Δεν έχω ιδέα ακόμα εαν όλα αυτά κάνανε κάποια διαφορά. Θα το πάω για δυναμομέτρηση το συντομότερο δυνατό. Πάντως ιδέες είναι ευπρόσδεκτες!!

Edited by hydra1981
Posted (edited)

Κάνε dyno και βλέπουμε

Σκάστρα κακώς έβαλες gfb, μαμά ήταν υπεραρκετή για 200ps, για να έχεις τη δικλείδα.

Μπεκ, αν έχουν χλμ κάποια στιγμή θα χρειαστείς αλλαγή σε όλα, θα έπρεπε να δειτε ανα κύλινδρο λειτουργία. Αν κάποιο αποφασίσει να υπολειτουργεί, καταλαβαίνεις ότι θα φτωχύνει το μοτέρ, μετά θέλει επισκευή.

Εκτιμώ έγινε και έλεγχος διαρροών για να λες κολλάρα, οπότε είναι εντάξει στο θέμα αυτό.

Edited by nikdev
  • Like 1
Posted
37 minutes ago, nikdev said:

Κάνε dyno και βλέπουμε

Σκάστρα κακώς έβαλες gfb, μαμά ήταν υπεραρκετή για 200ps, για να έχεις τη δικλείδα.

Μπεκ, αν έχουν χλμ κάποια στιγμή θα χρειαστείς αλλαγή σε όλα, θα έπρεπε να δειτε ανα κύλινδρο λειτουργία. Αν κάποιο αποφασίσει να υπολειτουργεί, καταλαβαίνεις ότι θα φτωχύνει το μοτέρ, μετά θέλει επισκευή.

Εκτιμώ έγινε και έλεγχος διαρροών για να λες κολλάρα, οπότε είναι εντάξει στο θέμα αυτό.

Μπορώ πάντα να την βγάλω. Η αλήθεια είναι ότι ήλπιζα να πιάσω 220bhp. Μπεκ δεν ξέρω εαν είναι τα εργοστασιακά ή εάν είχαν αλλαχτεί ποτέ παλιότερα. Το αυτοκίνητο έχει 270,000κμ με σπασμένη καδένα στα 190,000 οπότε δεν ξέρω τι επισκευές είχαν γίνει στο παρελθόν. Πάντως ελέγχθηκαν τώρα, 1 βρέθηκε ελλαττωματικό (στον 1ο κύλινδρο) και επισκευάστηκε. Θα ήμουν υπέρ του να αλλαχθούν όλα αλλά τέλος πάντων δεν έγινε, δεν είναι ότι με ρώτησαν κι'όλας (κλασσικά). Πάντως τώρα τα fuel trimms είναι σωστά (πριν δεν ήταν). 

Οπότε όπως το λες, θα το πάω για δυναμομέτρηση και βλέπουμε. Το θέμα είναι, έχω μεν αναβαθμισμένο downpipe, αλλά έχω δε και την εργοστασιακή σωλήνα Φ55. Να την κάνω Φ63 πριν πάω; Έχω καταλύτη καινούργιο ανάμεσα στο downpipe και το τελικό καζάνι και το μεσαίο και τελικό σιλανσιέ. 

Posted (edited)

Δεν φταίει η εξάτμιση και με ολόκληρη εργοστασιακή βγάζει άλογα, το μοτέρ σου είναι κουρασμένο και χρειάζεται φρεσκάρισμα.

πχ-> Revo σκέτο πρόγραμμα είχα πάνω από 200 στο ίδιο μοτέρ. 

Θέλει να ρίξεις χρήμα, αν το σκοπεύεις να το κάνεις όπως πραγματικά είναι σε απόδοση, αυτό το μοτέρ.

Ακόμα και το dyno, ίσως είναι πεταμένα λεφτά αν το καλοσκεφτείς.. 

Σκέψου τι θα κάνεις και αν το κρατήσεις τα επόμενα 3-5 χρόνια για να καταλήξεις, αλλιώς άστο όπως είναι 180+, με τσαπατσουλιές μόνο θα απογοητεύεσαι. 

Edited by nikdev
Posted
26 minutes ago, nikdev said:

Δεν φταίει η εξάτμιση και με ολόκληρη εργοστασιακή βγάζει άλογα, το μοτέρ σου είναι κουρασμένο και χρειάζεται φρεσκάρισμα.

πχ-> Revo σκέτο πρόγραμμα είχα πάνω από 200 στο ίδιο μοτέρ. 

Θέλει να ρίξεις χρήμα, αν το σκοπεύεις να το κάνεις όπως πραγματικά είναι σε απόδοση, αυτό το μοτέρ.

Ακόμα και το dyno, ίσως είναι πεταμένα λεφτά αν το καλοσκεφτείς.. 

Σκέψου τι θα κάνεις και αν το κρατήσεις τα επόμενα 3-5 χρόνια για να καταλήξεις, αλλιώς άστο όπως είναι 180+, με τσαπατσουλιές μόνο θα απογοητεύεσαι. 

Έγινε. Ήλπιζα ότι με το σπάσιμο καδένας θα είχαν φρεσκάρει και το μοτέρ. Πως το ορίζεις το κουρασμένο; Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια φθορά χρήσης αλλά το εντοπίζεις κάπου; Πιστόνια, ελατήρια, θάλαμοι, κουζινέτα κτλ; Εντάξει, μέχρι εκεί δεν πάω εκτός εαν υπάρχει λόγος. Από την άλλη α) κάπως το έχω συνηθίσει το αμάξι και λυπάμαι να το δώσω, β) για αγορά hot hatch 10ετίας θέλεις τα διπλάσια χρήματα και βάλε από το πόσα μπορεί να πιάσει αυτό το αυτοκίνητο. Άρα κάπως αισθάνομαι ότι έχω κολήσει με αυτό το αμάξι και ίσως να προσπαθώ να του βγάλω τον καλύτερο εαυτό του. 

Posted (edited)
On 24/9/2025 at 9:29 ΜΜ, hydra1981 said:

Έγινε. Ήλπιζα ότι με το σπάσιμο καδένας θα είχαν φρεσκάρει και το μοτέρ. Πως το ορίζεις το κουρασμένο; Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια φθορά χρήσης αλλά το εντοπίζεις κάπου; Πιστόνια, ελατήρια, θάλαμοι, κουζινέτα κτλ; Εντάξει, μέχρι εκεί δεν πάω εκτός εαν υπάρχει λόγος. Από την άλλη α) κάπως το έχω συνηθίσει το αμάξι και λυπάμαι να το δώσω, β) για αγορά hot hatch 10ετίας θέλεις τα διπλάσια χρήματα και βάλε από το πόσα μπορεί να πιάσει αυτό το αυτοκίνητο. Άρα κάπως αισθάνομαι ότι έχω κολλήσει με αυτό το αμάξι και ίσως να προσπαθώ να του βγάλω τον καλύτερο εαυτό του. 

Σωστά σκέφτεσαι.. 

Το φρεσκάρισμα, αφορά Αντλίες καυσίμου (2)+ roller υψηλής, μπεκ (4), άνοιγμα κεφαλής πλήρης ανανέωση (οδηγοί, έδρες, καθάρισμα, ρεκτιφιέ) και στο μοτέρ, ελατήρια πιστονιών, και έλεγχος μετάλλων μπιελών, αντλία νερού(μαγνητική - επηρέαζει την απόδοση μεσαίες και βοηθάει στο full boost), αντλία λαδιού, γνήσιο καινούργιο cartridge, αλλαγή wg, βγάλσιμο και καθάρισμα I/C ή και αλλαγή με του S3 8p, Ιμάντες, Τεντωτήρες σε δυναμό-αντλία και κομπρέσσορα, N75, N249, νέο 1ο λ, νέο map εισαγωγής (έχει 3 το μοτέρ). Και πολλά ακόμα.. 

Η καδένα έχει διορθωτική οδηγία, ανάλογα με το vin αλλάζουν μέχρι και γρανάζι αντλίας λαδιού, γρανάζι έκκεντρου, σωληνάκι λαδιού. Η σωστή δουλειά κοστίζει.

Η γνώμη μου, και αν θες την ακούς, βγάλε το πρόγραμμα που φοράς πάρε τα λεφτά πίσω και πήγαινε μέτρα συμπίεση κινητήρα και κάνε έναν έλεγχο στο τούρμπο σου μήπως θέλει αλλαγή. Μετά βάλε ένα Revo, Revlimit, Rtmg, είμαι σίγουρος ότι θα βγάλεις πιο σωστά άλογα. 

Μετά μπορείς να διαθέσεις κάποια λεφτά να το μαζέψεις, και να το χαρείς στη σωστή απόδοση με περισσότερη αξιοπιστία.

Υγ. Στην ελληνική αγορά και πραγματικότητα, με την παρούσα οικονομική κατάσταση και κουλτούρα του Έλληνα, ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να "πληρώσουν" το προσεγμένο και ακριβά συντηρημένο αυτοκίνητο.

Edited by nikdev
  • Like 1
Posted
On 9/27/2025 at 12:47 AM, nikdev said:

Σωστά σκέφτεσαι.. 

Το φρεσκάρισμα, αφορά Αντλίες καυσίμου (2)+ roller υψηλής, μπεκ (4), άνοιγμα κεφαλής πλήρης ανανέωση (οδηγοί, έδρες, καθάρισμα, ρεκτιφιέ) και στο μοτέρ, ελατήρια πιστονιών, και έλεγχος μετάλλων μπιελών, αντλία νερού(μαγνητική - επηρέαζει την απόδοση μεσαίες και βοηθάει στο full boost), αντλία λαδιού, γνήσιο καινούργιο cartridge, αλλαγή wg, βγάλσιμο και καθάρισμα I/C ή και αλλαγή με του S3 8p, Ιμάντες, Τεντωτήρες σε δυναμό-αντλία και κομπρέσσορα, N75, N249, νέο 1ο λ, νέο map εισαγωγής (έχει 3 το μοτέρ). Και πολλά ακόμα.. 

Η καδένα έχει διορθωτική οδηγία, ανάλογα με το vin αλλάζουν μέχρι και γρανάζι αντλίας λαδιού, γρανάζι έκκεντρου, σωληνάκι λαδιού. Η σωστή δουλειά κοστίζει.

Η γνώμη μου, και αν θες την ακούς, βγάλε το πρόγραμμα που φοράς πάρε τα λεφτά πίσω και πήγαινε μέτρα συμπίεση κινητήρα και κάνε έναν έλεγχο στο τούρμπο σου μήπως θέλει αλλαγή. Μετά βάλε ένα Revo, Revlimit, Rtmg, είμαι σίγουρος ότι θα βγάλεις πιο σωστά άλογα. 

Μετά μπορείς να διαθέσεις κάποια λεφτά να το μαζέψεις, και να το χαρείς στη σωστή απόδοση με περισσότερη αξιοπιστία.

Υγ. Στην ελληνική αγορά και πραγματικότητα, με την παρούσα οικονομική κατάσταση και κουλτούρα του Έλληνα, ελάχιστοι είναι διατεθειμένοι να "πληρώσουν" το προσεγμένο και ακριβά συντηρημένο αυτοκίνητο.

Για να δούμε.... δίκιο έχεις αλλά ίσως τα πράγματα να μην είναι τόσο δύσκολα. Όντως ισχύει ότι με 15-16-17,000 παίρνεις ένα Giulietta QV TCT αυτόματο με 240bhp. Αυτή η επιλογή με ψήνει γιατί α) το είχα αυτό το αυτοκίνητο κάποτε οπότε το ξέρω β) με βολεύει το αυτόματο λόγω ράμπας πάρκινγκ στην οικοδομή γ) είναι γρήγορο από το εργοστάσιο δ) είναι στυλάτο ε) δεν είναι πανάκριβο σε σχέση με τα Γερμανικά 5-10ετίας με τις ίδιες επιδόσεις. Έχω κάνει όμως τόσες βελτιώσεις στο Γκόλφ που κάπως το λυπάμαι λολ.

- Είναι φουλ φρεσκοβαμμένο ποιοτικά

- Φουλ μεγάλα δισκόφρενα (312/286) και τακάκια Brembo

- Φουλ custom δερμάτινο σαλόνι

- Φουλ ποιοτική Android οθόνη και ηχοσύστημα (Audison ηχεία, ενισχυτές και woofer)

- Ελατήρια χαμηλώματος H&R και Bilstein αμορτισέρ

- Καινούργιο intercooler S3 8p και ψυγείο

- Downpipe, τελικό καζάνι, sport καταλύτη

- Καθαρισμός βαλβίδων, μπεκ

- Όλα τα κολάρα καινούργια

- Όλοι οι αισθητήρες καινούργιοι

- Καινούργια αντλία νερού 

- Καινούργιο BorgWagner cartridge (2 ενξάρτητοι τουρμπινάδες είπαν ότι το τούρμπο μετά την αλλαγή είναι ΟΚ)

- Καινούργια μπουζιά NGK και πολλαπλασιαστές Bar-Tek

Με εξαίρεση το δερμάτινο σαλόνι όλα αυτά είναι εντός του τελευταίου χρόνου. Οπότε πως να το διώξεις το αμάξι τώρα.... 

Οπότε μας μένουν τα δύσκολα. Αντλίες βενζίνης.... μεγάλο κόστος ειδικά εαν βάλεις καμια Loba (700+ ευρώ). Ανανέωση μοτέρ με όλα αυτά που λες μιλάμε για 2 με 3 χιλιάδες. Άρα άλλο ένα 5000αρο όλα μέσα, μοτέρ, αντλίες βενζίνης, εργατικα και τίποτα άλλο παρελκόμενο. Πολλά.... Τα fuel trims φαίνονται εντάξει πάντως και το AFR στα σωστά πλαίσια.... Θα το ξαναπάω ένα δυναμόμετρο και βλέπουμε, μόλις τα καταφέρω θα στείλω αποτελέσματα.

Posted (edited)

Δεν μπαινει Loba θες εργοστασιακη + σωθικα vis ή autotech + roller 

Σου έγραψα και τη γνώμη μου σε μια παραγραφο προς το τέλος.

Edited by nikdev