Jump to content
Guest Polakias TDI

Αναγέννηση DPF σε κάθε γέμισμα

Recommended Posts

πιθανώς το προβλημα είναι με το bleutooth reader όταν είχα πάρει και εγώ ένα τέτοιο δεν δούλευε με κανένα πρόγραμμα σχετικό με ενδείξεις κινητήρα.αλλαξα σε wifi reader που διάβαζε και κάποια άλλα πρωτόκολλα επικοινωνίας και δούλεψε.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω πολυ παιδες αν ειναι και εγω θα αγορασω με wifi και βλεπουμε ισως να δουλεψει και το egt στο torque app που τα δειχνει ολα..αν στο μεταξυ βρεθει κατι αλλο θα το κοιταξω..βρηκα και ενα αλλο που λεγεται obd fusion αλλα δεν ξερω τι παιζει ακομα με το συγκεκριμενο app..Ολη η φασαρια γινεται τωρα για το dpf γιατι αν βουλωσει κλπ δεν λεει να το αφαιρεσω και για επισκευη η καινουριο τελος παντων θα θελουν απο 5κατοσταρικα και πανω..και οι εποχες μας δεν ειναι για να πληρωνουμε μαμισιατικα πιστευω.

 

Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ναι το γράφει στην άδεια, το δικό μου είναι CUSB. Ρίξε μια ματιά στη λίστα που έγραψα πιο πάνω να δεις αν είναι μέσα.

Έχω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα, με obd2 δεν συνδέεται. Ό κωδικός CUSB δεν υπάρχει στις διαθέσιμες επιλογές.

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

... Ολη η φασαρια γινεται τωρα για το dpf γιατι αν βουλωσει κλπ δεν λεει να το αφαιρεσω και για επισκευη η καινουριο τελος παντων θα θελουν απο 5κατοσταρικα και πανω..και οι εποχες μας δεν ειναι για να πληρωνουμε μαμισιατικα πιστευω.
 
Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk



Εγώ σταμάτησα να αγχώνομαι για το dpf, για το adblue, και για το αν θα βάζω μόνο V-Power.
Απλά χαίρομαι το αμάξι και δεν σκάω για τίποτα, απλά όταν βγαίνω εθνική το ανοίγω λίγο, και αποφεύγω να το περνώ για μικρές εντός πόλης διαδρομές, εκεί με βολεύει το μικρό yaris.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@kapnias Ψάχνοντας έβγαλα μια άκρη, έγραψα στον τύπο που έχει φτιάξει την εφαρμογή και ρώτησα τι είναι το oil ash και μου απάντησε αυτό...

Oil ash is oil that come into the filter and can't be burned out so it remains inside the filter and progressively reduces the filter performances. Recent filters can work with oil ash level up to 60~80 grams (depending on filter model) and when the level reaches the maximum value, the filter should be replaced. I write "should" because I know cars with oil ash greater than max value that run without problem, so I don't know what kind of protection or warning is implemented in ecu (is they are present). So oil ash value is like the age of the filter.

Και σε ένα άλλο άρθρο βρήκα αυτό

Ash accumulation in the DPF increases with oil consumption and lubricant ash content, as lubricant additives are generally the largest source of ash

Ash derived from lubricant additives is composed primarily of zinc, calcium, and magnesium in the form of sulfates, phosphates, and oxides 

 

https://www.dieselnet.com/tech/dpf_ash.php

Εν συντομία, απ' ότι κατάλαβα η στάχτη η οποία μαζεύεται στο dpf και δεν φεύγει προέρχεται από τα λιπαντικά πρόσθετα του λαδιού. (εδώ χρειάζεται η σωστή επιλογή του λιπαντικού). Πιστεύω ότι η στάχτη που παράγεται από την καύση της κάπνας του πετρελαίου λογικά πρέπει να φεύγει έξω ενώ αυτή που προέρχεται από το καμένο λάδι πρέπει να μένει κολλημένη μέσα στο dpf. Μόνο με πολύ υψηλή θερμοκρασία στο dpf ίσως μπορεί να καεί. Στο επόμενο ταξίδι που θα πάω θα το κρατήσω αρκετή ώρα κοντά στην τελική να δω αν μπορεί να καεί και να μειωθεί.

Επίσης όσο "γερνάει" το dpf οι ενεργητικές αναγεννήσεις από την ECU δεν είναι πλέον αποτελεσματικές και χρειάζεται πιο συχνά παθητική αναγέννηση (με γκάζωμα) μέχρι να μην μπορεί να καθαριστεί οπότε αλλάζεται ή επισκευάζεται ή (...)     Και φυσικά όσο βουλώνει η κατανάλωση ανεβαίνει.

Όσοι έχουν δει λαμπάκι dpf αναμμένο που προτρέπει σε παθητική αναγέννηση ας αναφέρουν στα πόσα χιλιόμετρα τους άναψε για πρώτη φορά, θα ήταν χρήσιμο για τους υπόλοιπους.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Να απαντήσω ανάποδα.

Λαμπάκι dpf αναψε στον ξαδερφο μου σε altea 1.6 tdi που κυκλοφορεί μονο μεσα στην πολη κάνοντας μικρες αποστασεις.

Το αυτοκινητο του ειχε περι τις 60.000χλμ οταν του αναψε πρωτη φορα. Ο λόγος που του άναψε ήταν οτι ποτε δεν ολοκλήρωσε τις αναγεννήσεις που προσπαθουσε να κάνει το αυτοκίνητο, μιας και οπως ειπα εκανε μονο μικρες αποστασεις της τάξεως των 3-4 χιλιμετρων.

Λαμπάκι dpf άναψε σε συνάδελφο σε corolla 1.4 d4d στα,ακουσον άκουσον, 400 πρώτα χιλιόμετρα !!! Έδειξε υπερβάλον ζήλο στο στρωσιμο και γέμισε το dpf (ήθελε αναγέννηση)

Το λαμπακι δεν προτρέπει σε παθητικη αναγέννηση,προτρέπει να συνεχίσεις την ενεργητική αναγέννηση που εχει ηδη ξεκινήσει. Οταν μάλιστα φτάσει στα 40γραμμάρια αιθάλης μονο με ενεργητική αναγέννηση απο το διαγνωστικό μπορεί να καει η αιθάλη.

Θα ειχε πραγματικά ενδιαφέρον να δεις τί θερμοκρασίες καυσαερίων μπορεις να πιασεις πηγαίνοντας με τελική. Σίγουρα θα μειώνεται η αιθάλη, θα ήθελα να ξέρω με τί ρυθμό.

Ειναι γεγονός οτι μεγάλο μέρος της στάχτης που γεμιζει το dpf προέρχεται απο τα λάδια και συγκεκριμένα απο τα προσθετα τους. Γι ' αυτό άλλωστε τα αυτοκίνητα με dpf χρειάζονται λάδια       low saps  ( sulphated ash, phosphorus and sulphur)

Ισως γι αυτο βαφτίσαν το " oil ash " οι Γερμανοί.

Αν η σταχτη οφείλεται κυριως στην κατανάλωση λαδιού τότε θα πρέπει αυτοκινητα που κάνουν συχνότερες αλλαγες λαδιου να μαζεύουν σταχτη στο dpf με μικρότερο ρυθμό.

H στάχτη που προκύπτει απο την καύση της αιθάλης σίγουρα δεν βγαινει έξω αλλα παγιδεύεται και αυτη. Αυτή ειναι η δουλεία του dpf (φίλτρο μικροσωματιδίων). Ο κόκκος αιθάλης εχει διάμετρο 0,1 μικρόμετρα και όλως παραδόξως  ο κοκκος στάχτης 1-10 μικρομετρα

Τώρα που εχω κάνει την ανάκληση και κάνει συχνά αναγεννήσεις , αν το oil ash προέρχεται μονο απο κατανάλωση λαδιού, τότε ο ρυθμος που ανέβαινε η στάθμη του θα παραμείνει σταθερός.

Αν συμβάλλει η καυση της αιθάλης, τότε θα ανεβαίνει πιό γρήγορα. Μολις δώ διαφορά (ή δεν δώ διαφορά) θα ενημερώσω. 

Τώρα για το σχόλιο του προγραμματιστη που έφτιαξε την εφαρμογή, για να φτάσει λάδι μεσα στο dpf και να μην καεί θα πρέπει να είναι super λάδι που αντέχει τους 800 βαθμους κελσίου. Ο άνθρωπος μάλλον δεν ηξερε ή ήξερε και δεν μπορούσε  να το περιγράψει, Στο κάτω κάτω προγραμματιστης είναι που διάβασε πρωτοκολλα επικοινωνίας και εφτιαξε εφαρμογη ( και πολύ καλή μάλιστα) , δεν ειναι μηχανικός.

 

Ξέχασα να γράψω για λαμπάκι που άναψε στο golf του φιλου μου (140.000χλμ και 35 γραμμάρια στάχτης) το οποίο μετά απο βόλτα δεν ολοκληρωσε την αναγέννηση. Οταν το έβαλα στο vcds είδα με έκπληξη οτι ειχε μονο 5 γραμμαρια αιθάλης. Την επόμενη μέρα ξεκίνησε για την αντιπροσωπεία αλλα μετά απο 5 χιλιόμετρα το λαμπάκι έσβησε και γύρισε πίσω. Οταν γύρισε  το ξανάβαλα στο διαγνωστικό ειχε 4 γραμμαρια. Το μονο που μπορώ να φανταστώ ειναι οτι επειδή δεν ολοκλήρωσε την αναγέννηση οπως  αυτο υπολόγιζε, άναψε η ένδειξη .

Άβησσος η ψυχή του vw !!! 

Link to comment
Share on other sites

37 λεπτά πριν , kapnias said:

Θα ειχε πραγματικά ενδιαφέρον να δεις τί θερμοκρασίες καυσαερίων μπορεις να πιασεις πηγαίνοντας με τελική. Σίγουρα θα μειώνεται η αιθάλη, θα ήθελα να ξέρω με τί ρυθμό.

Με 140χμ-160χμ ταξίδι που το δοκίμασα η θερμοκρασία στο dpf πάει περίπου 350 C (εκεί είναι περίπου το όριο που ούτε ανεβαίνει ούτε κατεβαίνει η αιθάλη), έτσι αντί να ανεβαίνει η κάπνα (αιθάλη-soot) αρχίζει να πέφτει με πολύ αργό ρυθμό (0.01γρ κάθε 10-15 δευτερόλεπτα περίπου), όταν όμως αφήσεις έστω για λίγο το γκάζι πέφτει η θερμοκρασία του dpf αμέσως, η αιθάλη σταματά να μειώνεται, μένει σταθερή για περίπου ένα λεπτό και μετά πάλι αρχίζει να αυξάνει. Αυτά για το soot , για το oil ash δεν έχω παρατηρήσει αν πέφτει ή όχι με πολύ υψηλή θερμοκρασία dpf , σε επόμενο γρήγορο ταξίδι θα το δοκιμάσω.

Link to comment
Share on other sites

Guest Polakias TDI
49 λεπτά πριν , kapnias said:

.....

Τώρα που εχω κάνει την ανάκληση και κάνει συχνά αναγεννήσεις , ...

Δε μου πολυάρεσε η παραπάνω παρατήρηση...

Link to comment
Share on other sites

Το oil ash δυστυχώς δεν μειώνεται ποτέ. Το δικό μου στις 188.000χλμ που έχει τώρα είναι στα 45 γραμμάρια.  Του φίλου μου το golf στις 150.000χλμ εχει 37 γραμμάρια. Με αυτο το ρυθμο φαίνεται ότι θέλει αλλαγή στις 300.000χλμ και βλέπουμε.

Πάντως όταν κάνει αναγέννηση με τον έξτρα ψεκασμό όταν οι βαλβίδες εξαγωγής είναι ανοιχτές  η θερμοκρασία καυσαερίων ακομα και στο ρελαντι φτανει σε 500 με 600 βαθμούς.  Στην επόμενη αναγέννηση έτσι για την ιστορια θα δω το ρυθμό που κατεβαίνει η αιθαλη. Αυτό με το αφημα του γκαζιού το πρόσεξα και εγω. Ήταν προτιμότερο για την αναγέννηση να βάλεις νεκρά και ρελαντί στην κατηφόρα παρά να αφήσεις το γκαζι και να ρολλαρει με ταχύτητα . Στο ρελαντί ψεκαζει πετρέλαιο  στο αφημα του γκαζιου με ταχύτητα δεν ψεκάζει και η θερμοκρασία στο dpf πεφτει αμέσως.

Link to comment
Share on other sites

7 λεπτά πριν , Polakias TDI said:

Δε μου πολυάρεσε η παραπάνω παρατήρηση...

Δυστυχώς είναι γεγονός. Μαζεύει καπνα σε λιγότερο από τα μισά χιλιόμετρα  από πριν.

Link to comment
Share on other sites

d361224fa668ded9054926c402ff9716.jpg
Σήμερα αγορά την πλήρη έκδοση της εφαρμογής. Έχω 49000 χλμ. Το oil ash είναι 10,33 g.

Στάλθηκε από το SM-G935F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Το σαββατο ενω πηγαινα καπου καταλαβα οτι ειχε ξεκινησει να κανει αναγεννηση, ετσι εκει που το πηγαινα χαλαρα κατεβασα 3η και το πηγαινα περιπου στις 4500 στροφες για αρκετη ωρα..δεν μου επετρεπε ο δρομος να βαλω 4η η 5η πολλες λακουβες και αρκετες στροφες..πρεπει να το μελανιασα καλα παντως στο τελος το λυπηθηκα..

Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Κι εγω νόμιζα οτι θελει πολυ πλακωμα την ωρα της αναγέννησης. Όταν όμως κατέβασα την εφαρμογή και είδα θερμοκρασία καυσαερίων, διαπίστωσα ότι ακόμα και με 1500στροφες φτάνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασιες καυσαερίων και ολοκληρώνει την αναγέννηση μέσα σε 10 λεπτά.

Link to comment
Share on other sites

Eδώ εξηγεί ο προγραμματιστής τι σημαίνει κάθε τιμή στο dpf vag

---------------------------------------------------------------------------------------

Regen duration = 0 when regeneration isn't active, > 0 when regeneration was started and not yet finished; sometimes it remains at a fixed value > 0 if the regeneration was stopped and ECU doesn't starts it again when engine is started

Distance since last rege. = description is enough to describe it

Time since last regen. = also for this, description is enough

Oil Ash = accumulation level of oil ash residues; this ash can't be burned out from the filter because is can't burn ath temperatures reached by the filter during regeneration, so it remains in the filter forever and when its level reaches a maximum value, the filter must be replaced to avoid fire risk. The maximum level depends on the filter dimension, often it is a value between 60 and 80 grams, but this isn't always true for all filters.

EGR (low or high pressure) = the value of EGR closing, so 100% means closed and 0% means open; this field isn't directly related to regeneration process but it could be useful to understand how EGR works during regeneration and everyday run.

DPF input and output gas temp = these fields show gas temperatures; when a regeneration is active, the input gas temp should be at about 650°C and output gas a little more; when regeneration isn't active, they depend on how you drive, so a fast driving increases both temperatures; note that when input temperature reaches about 450°C you probably are doing a passive regeneration and you should see the soot mass decreasing a little, this happens because the input gas temperature is enoght to start the regeneration process into the filter.

Injections allowed and post injections 1-2-3 = number of injections commanded by ECU, normally this value stays between 1 and 4 depending on engine state (idle, running, cut-off, ecc) but when regeneration process is active you can see the number 5 and 6 meaning that ECU are sending a little quantity of fuel after the main injection to increaase the gas output temperature and to send a little quantity of fuel into the filter to accelerate the regeneration process.

NOTE: some engines have different fields because not every fields are present in ECU data blocks, so I have to use other similar fields.
If you need more informations, feel free to ask me.

Edited by Vassilis63
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Guest Polakias TDI
10 hours ago , kapnias said:

Δυστυχώς είναι γεγονός. Μαζεύει καπνα σε λιγότερο από τα μισά χιλιόμετρα  από πριν.

Είναι εντυπωσιακό και το θέμα είναι πως μιλάς με στοιχεία. Άραγε εκεί πέρα στην VW το έχουν μελετήσει αυτό; :thumbsd:

1 ώρα πριν , kapnias said:

Κι εγω νόμιζα οτι θελει πολυ πλακωμα την ωρα της αναγέννησης. Όταν όμως κατέβασα την εφαρμογή και είδα θερμοκρασία καυσαερίων, διαπίστωσα ότι ακόμα και με 1500στροφες φτάνει σε πολύ υψηλές θερμοκρασιες καυσαερίων και ολοκληρώνει την αναγέννηση μέσα σε 10 λεπτά.

Ναι γιατί κατά τη διάρκεια της αναγέννησης αλλάζει ο λόγος αέρας-καυσίμου (λ), που διαφοροποιεί τις θερμοκρασίες στο θάλαμο καύσης (προς τα πάνω).

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά sos. Είχα μέρες να μπω στην εφαρμογή και μπαίνοντας σήμερα διαπίστωσα αυτό που βλέπεται στην εικόνα. Δεν μου έχει ανάψει καμία ένδειξη στο καντράν ούτε παρατηρώ καμία αλλαγή στην συμπεριφορά του αυτονόητου. bbb1ebdeba014cf7876b5f8b89c9a44f.jpg


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Καιρός για μια καλή βόλτα κρατώντας ψηλά τις στροφές. Μπορεί να είναι πριν την αναγέννηση, για αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Guest Polakias TDI

@sokratis91 μην αγχώνεσαι, αν υπήρχε πρόβλημα, τα λαμπάκια του Polo (& τα δικά σου) θα είχαν ανάψει σίγουρα!!!!

Κάνε μια επανεκκίνηση στο προγραμμα & αν εξακολουθήσει να δείχνει τα ίδια, κάνε μια καλή βόλτα σήμερα στην Εθνική οδό, πέριξ της ήρεμης για σήμερα Αθήνας.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά βγήκα εθνική χθες για να κάνω μια βόλτα και με το που βγήκα ξεκίνησε η αναγέννηση. Από τα 41 γρ άφησε μέσα 12 γρ. Αγχώθηκα γιατί πρώτη φορά νομίζω γεμίζει τόσο πολύ. Έχει τύχει σε κανέναν άλλο ;


Sent from my iPhone using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Εγώ πλέων απλά δεν ασχολούμαι, οδηγώ και απολαύανω την οδήγηση.
Δεν σκέφτομαι dpf, adblue κτλ.
Τα κάνει όλα μόνο του.
Απλά το πατάω οπότε βρω ευκαιρία έτσι και αλλιώς οικονομικό είναι ακόμα και με βάρη πόδι 0,5-1 λίτρο παραπάνω δεν υπάρχει πρόβλημα (για μένα πάντα έτσι ;-))

Στάλθηκε από το SM-N910C μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα παιδιά έχω ένα Polo tdi 1.4 του 2015,
Έχω την εντύπωση ότι έχει κρεμάσει λίγο και μου φαΐνετε ότι είναι από το dpf μπορείτε να μου πείτε αν αυτό εδώ:

https://toofast.gr/diagnostiko-aytokinitoy-elm327-wifi-obd2
είναι συμβατό με το αυτοκίνητο μου και κατά πόσο θα μπορώ να δω αν έχει γεμίσει το dpf μου.

Στάλθηκε από το SM-G955F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα παιδια. Αγορασα και εγω ενα obd και κατεβασα την εφαρμογη vag dpf αλλα δεν καταλαβα και πολλα πολλα. Θα μπορουσε καποιος που γνωριζει να μου εξηγήσει τα βασικα.? c5d4524c5acf2b082947e8ce42e4c2b6.jpg

Στάλθηκε από το Redmi Note 3 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα στην ομάδα!!ειμαι νέος στο φόρουμ και επίσης νέος κάτοχος golf 7 tdi!!πηρα ένα μεταχειρισμένο του 2014 με 125.000χλμ..μόλις το πήρα μου είπαν ότι το φίλτρο είναι σε καλη κατασταση παρολα αυτά μέσα σε 1000 χλμ χοντρικά έχω κάνει δυο φορές αναγέννηση!!!τουλαχιστον αυτό κατάλαβα,γιατί μόλις γύρισα από δουλειά και τις δυο φορές έτυχε και παρατήρησα ότι το αμαξι στο ρελαντί δούλευε στις 1000 στροφές,οπου κανονικά δουλεύει στις 700-800!!χωρις να έχει ανάψει λαμπάκι!!!δεν ξέρω αν ανάβει!!!δεν ξέρω αν έχει κιόλας!!!ο μηχανικός μου μου είπε να πάω εθνικη για να κάνει αναγέννηση!!σημερα που μου το ξαναεκανε μου λέει ότι πιθανόν να βγάλει πρόβλημα το φίλτρο,χωρίς όμως να το βάλουμε σε διαγνωστικό!!του φάνηκε πολύ κοντινή η διαδικασία σε σχέση με την προηγούμενη!!!γυρω στα 500χλμ..το ερώτημα μου είναι το εξής..όταν το αμαξι στο ρελαντί του δουλεύει στις 1000 στροφές σημαίνει υποχρεωτικά ότι θέλει και αναγέννηση το φίλτρο;;

επισης βρήκα ένα προστατευτικό φίλτρου σωματιδίων!!!να το ρίξω η δεν κερδίζεις κάτι;;δώστε μου τα φώτα σας Γτ έχω αγχωθεί...

 

Να προσθέσω ότι το αμαξι κινείται εντός πόλης και οι αποστάσεις είναι πολύ μικρες(5λεπτου) καθημερινά!

Edited by sir_platanight
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.