Jump to content
GeorgeSmirlis

Επισκευή πίσω ηλεκτρικής κουρτίνας σε Passat B6 3C2 (Sedan) DIY

Recommended Posts

Έρχεται το τέλος του 2005. Η vw έχει φέρει αυτοκινηταρα και σαν παιδί χαίρομαι που θα έχω καινούριο αυτοκίνητο. Παραγγέλνω το Passat 3c2 χρονικό μοντέλο 2006 με τα έξτρα της αρεσκείας μου τα οποία ήταν αρκετά και μέσα σε αυτά και η πίσω ηλεκτρική κουρτίνα του πίσω παρμπρίζ. Κόστος γύρω στο 500αρι αν θυμάμαι καλά. (Μπορεί και λιγότερο). Ήταν το έξτρα που άξιζε κάθε €€ του. Κάθε μέρα χρήση και συνήθως πάντα σηκωμένη. Η σκιά της ήταν φοβερή και το αυτοκίνητο πιο κρυο με αυτήν πάνω.

Όλα άλλαξαν περσι μια μέρα όταν πήγα το αυτοκίνητο για πλύσιμο σε μεγάλη αλυσίδα βενζινάδικων (ερυθρόλευκα). Τελειώνει το εσωτερικό πλύσιμο και παρατηρώ την κουρτίνα κατεβασμένη, λέω οκ και πατάω το κουμπί έλα όμως που δεν γινόταν τίποτα. Ανεβοκατέβαιναν μόνο οι ντιζες. Η κουρτινα μαζεμένη κάτω στην θέση της. Παρατηρώ ότι έχουν σπάσει οι ντιζες από την κουρτίνα και το αναφέρω στο αφεντικό. Μου λέει χίλια συγγνώμη κτλ κτλ και μου λέει ότι θα μου το ξεπληρώσει με πετρέλαιο θέρμανσης ή βενζίνες και μόλις κάνω την αλλαγή να του πάω τις αποδείξεις για να μου το ξεπληρώσει. Με τα πολλά και πάνω στο τρέξιμο, βρίσκω μια ολοκαίνουργια κουρτίνα που νόμιζα ότι έκανε για το sedan και την παραγγέλνω. Την πάω στον ηλεκτρολογο μου και το αυτοκίνητο μένει 1 μέρα μέσα. Αποτελέσματα μηδέν. Η κουρτίνα ήταν για το 3c5 (variant). Μου λέει δεν κάνει και φεύγω έχοντας στα χέρια μια καινούρια και την παλιά σπασμένη.

Παίρνανε πολλοί μήνες αναζήτησης ανταλλακτικού χωρίς αποτέλεσμα και μόνη λύση η Vw. Παίρνω τηλέφωνο στον Μανδύλα και με τον κωδικό ανταλλακτικού ζητάω τιμή. Μου λέει 450€ ειδική παραγγελία από Γερμανία. Του λέω ευχαριστώ και το κλείνω. Δεν είχα να διαθέσω 450€ + 70€ εργασία για την κουρτίνα. 

Έτσι σήμερα μου καρφώθηκε η ιδέα να αποσυναρμολογησω τις 2 κουρτίνες και να ανταλλάξω ντιζες. Τα πρώτα αποτελέσματα θετικά και το έργο συνεχίζεται. 

 

Από την καινούρια αφαίρεσα την κουρτίνα και άφησα στις ντιζες μόνο τα πλαστικά που δενουν πάνω σε αυτήν άνοιξα τα μοτερακια και ταυτόχρονα έβγαλα 6 πριτσίνια που συγκρατούσαν ντιζες και κουρτίνα. 

Το έργο συνεχίζεται μέχρι να τελειώσει. 

Τα μοτερακια είναι διπλής κατεύθυνσης με αλλαγή πολικότητας και τα ελέγχω με 12v από παλιό τροφοδοτικό υπολογιστή 400w 

IMG_20180430_183156_1.jpg

IMG_20180430_183345.jpg

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Χρυσοχέρι μου εσύ:yahoo:.

 

Άντε και είς ανώτερα. Και την άλλη φορά μακριά από πλυντήριο...;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

34 λεπτά πριν , OMINUS said:

Χρυσοχέρι μου εσύ:yahoo:.

 

Άντε και είς ανώτερα. Και την άλλη φορά μακριά από πλυντήριο...;)

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φιλτατε. ^_^

Edited by GeorgeSmirlis
Link to comment
Share on other sites

Σημειώνω ότι την καινούρια κουρτίνα την είχα πάρει από ebay (Μ.Βρετανια) στα 80€ καινούρια αχρησιμοποίητη.

Link to comment
Share on other sites

Συνεχίστηκε η δουλειά. Βγήκαν και από τις δύο κουρτίνες οι ντιζες, τα μοτέρ και οι σωλήνες που κρατάνε τις ντιζες.

IMG_20180502_200837.jpg

Edited by GeorgeSmirlis
Link to comment
Share on other sites

Αντιμετωπίζω μερικά θεματακι αλλά θα λυθούν και αυτά. 

Τα πλαστικά που ολισθαίνουν από κουρτίνα σε κουρτίνα έχουν διαφοροποιήσεις. Σε μέγεθος είναι ίδια αλλά διαφέρουν λίγο στις εγκοπές.

IMG_20180502_224051.jpg

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Τα πλαστικά που ολισθαίνουν δεν μπαίναμε από κουρτίνα σε κουρτίνα με κανένα τρόπο, έτσι έβγαλα τα σίδερα που κρατάνε τα υφάσματα και από την παλιά ξετιληξα όλη την κουρτίνα αφαιρωντας την τάση του εσωτερικού ελατηρίου για να την καθαρίσω κιόλας. 

Άλλαξα τις ντιζες στον μηχανισμό της παλιάς βάζοντας τις ντιζες από την καινούρια, ανοίγοντας πλήρως φυσικά και τους δύο μηχανισμούς (εδώ στάθηκα τυχερός καθώς μια μικρή διαφοροποίηση στην απόσταση του ελατηρίου της ντιζας θα κατέστρεφε όλη την δουλειά). Συνεχίζω δυναμικά μέχρι να τελειώσει και να μπει στο αμάξι. 

 

Edited by GeorgeSmirlis
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δυσκολουτσικη δουλειά και σίγουρα δεν νομίζω να την έχει κάνει κανείς άλλος στον κόσμο^_^

Edited by GeorgeSmirlis
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Έχει κανείς καμιά ιδέα πως να καθαρίσω την κουρτίνα χωρίς να της κάνω ζημιά ή να την τσακίσω σε κάποιο σημείο? Έχω μπουκάλι σπρέι. Αν το βάλω με σαπουναδα και την ψεκασω και τρίψω απαλά θα γίνει δουλειά? Φυσικά καθάρισμα πάλι με μπόλικο νεράκι. 

 

Έχει αυτήν την χαρακτηριστική μυρωδιά σιτας και σκόνης μιας και η πίσω της μεριά δεν μπορούσε να καθαριστεί με οποιοδήποτε τρόπο. (Εκτός βέβαια αν εσπαγες το τζαμί:lol:)

Link to comment
Share on other sites

Τελικά την κρέμασα σε ένα σιδερενιο σωλήνα, την άνοιξα πλήρως και αφού πρώτα αφαίρεσα το εγκεφαλακι, την ψεκασα πρώτα με νερό, έπειτα με σαπουνονερο, με ένα σφουγγάρι ετριψα απαλά από πάνω προς τα κάτω και ξεβγαλα με νερό πάλι σε ένα μπουκάλι σπρέι. Το αποτέλεσμα μια καθαροτατη και μυρωδάτη κουρτίνα^_^. Ανυπομονώ να την τελειώσω και να την ξαναβάλω στο αυτοκίνητο.

Link to comment
Share on other sites

Μπήκαν ντιζες, βιδωθηκε το μοτέρ, μπήκαν τα απαραίτητα πριτσίνια, ξανά απέκτησε τάση το ελατήριο (για να επιστρέφει η κουρτίνα στην θέση της) στερεωθηκαν πρόχειρα οι τρύπες για τις ντιζες και 90% είναι έτοιμη για το αυτοκίνητο.

 

https://imgur.com/gallery/4m7WV7q

Link to comment
Share on other sites

Η κουρτίνα είναι έτοιμη να μπει στο αυτοκίνητο αλλά μπήκα στο Elsawin και είδα την διαδικασία που θέλει για να μπει και είναι λιγο παλούκι. Τωρα μένει να αποφασιστεί από το μυαλό μου αν θα επενδύσω το 50αρι στον ηλεκτρολόγο και δεν θα έχω φόβο για το οτιδήποτε ή θα το κάνω εγώ σε μια μέρα. Υπάρχουν όλα τα εργαλεία φυσικά αλλά με φοβίζουν οι πλευρικοί αερόσακοι των καθισμάτων που πρέπει να βγουν. Ευτυχώς το elsa τα εξηγεί όλα πολύ καλά.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή είμαι και εγώ κάτοχος ενός PASSAT B6 θα ήθελα να μάθω πως και από που μπορώ να αποκτήσω ηλεκρική κουρτίνα

καθώς και ένα καλό ηλεκτρολόγο για την τοποθέτηση .

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.