Jump to content
GOLF R32

Nέα γενιά των Tdi

Recommended Posts

Nέα γενιά των TDI

Με τον ερχομό του νέου έτους, η Volkswagen παρουσίασε τον εξελιγμένο και καθαρότερο πλέον πετρελαιοκινητήρα της, που βασίζεται στο γνωστό TDI και ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ελαττωμένη εκπομπή οξειδίων του αζώτου (ΝΟx) έως και κατά 90%. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω των μηχανολογικών επεμβάσεων που έγιναν στον ίδιο τον κινητήρα, αλλά και κατά το πλείστον στη νέα διαχείριση των καυσαερίων μέσα στο σύστημα της εξάτμισης. Στα μοντέλα των μικρότερων κατηγοριών από αυτή του Passat, που θα διαθέτουν πλέον το νέο TDI, έχουν τοποθετηθεί νέου τύπου καταλυτικοί μετατροπείς οξειδίων του αζώτου, οι οποίοι απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος του ΝΟx που περιέχεται στα διερχόμενα καυσαέρια. Οι καταλύτες αυτοί μάλιστα, διαθέτουν την ικανότητα να αυτοκαθαρίζονται, όπως τα γνωστά φίλτρα συγκράτησης μικροσωματιδίων, διαδικασία που γίνεται με τη μεταβολή της λειτουργίας του κινητήρα για λίγα μόνο δευτερόλεπτα, χωρίς βέβαια αυτή να γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό.

Στα μεγαλύτερα μοντέλα θα υπάρχει το σύστημα SCR (Selective Catalytic Reduction). Σύμφωνα με αυτό, ειδικό υδατικό διάλυμα AdBlue το οποίο κατά 32,5% θα περιέχει ουρία, θα ψεκάζεται στα παραγόμενα από τον κινητήρα καυσαέρια, σε κατάλληλη πάντα αναλογία με τον όγκο των καυσαερίων, και στη συνέχεια η αμμωνία που περιέχει αυτή (ΝΗ4) θα αντιδρά στον καταλυτικό μετατροπέα με τα υπάρχοντα οξείδια του αζώτου, τα οποία θα διασπώνται και θα εκλύεται τελικά στην ατμόσφαιρα άζωτο και νερό. Το AdBlue είναι ένα μη τοξικό υγρό, άοσμο και βιοδιασπώμενο και θα φυλάσσεται σε ειδικές μικρές δεξαμενές, οι οποίες θα γεμίζουν σε κάθε προγραμματισμένη επίσκεψη του αυτοκινήτου στο συνεργείο.

Ο νέος αυτός πετρελαιοκινητήρας είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας που έλαβε χώρα στις ΗΠΑ μεταξύ των Volkswagen, Audi και DaimlerChrysler, ενώ οι εκπομπές ρύπων συμβαδίζουν ακόμα και με τις προδιαγραφές που ορίζει η πολιτεία της Καλιφόρνια οι οποίες θεωρούνται από τις πιο αυστηρές παγκοσμίως. Η Volkswagen έχει πωλήσει περισσότερα από 800.000 πετρελαιοκίνητα οχήματα στις ΗΠΑ μέχρι στιγμής.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.