Jump to content
Passatoukos

Πώς να αλλάξω λάστιχο

Recommended Posts

Πως να αλλάξω λάστιχο στο αυτοκίνητό μου

Όταν η εμπειρία που έχει κάποιος στο να αλλάξει ένα ελαστικό στο αυτοκίνητό του είναι ελάχιστη, τότε η προαναφερθείσα διαδικασία μοιάζει με βουνό. Όμως, κάνοντάς το μία φορά και μόνο - πράγμα που προτείνεται να κάνετε δοκιμαστικά και όχι όταν βρεθείτε σε ανάγκη - θα διαπιστώσετε ότι είναι κάτι εύκολο.

Bημα 1 Ανοίγετε το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας εντοπίζοντας τη θέση της ρεζέρβας. Συνήθως είναι κάτω από το πάτωμα του πορτ μπαγκαζ. (εικ. 1 & 2)

Bημα 2 Εντοπίζετε τα εργαλεία που θα χρειαστείτε (ο γνωστός σταυρός, ή παραλλαγή του, που αναλαμβάνει το ξεβίδωμα των μπουλωνιών (βίδες) και ο γρύλλος που χρησιμοποιείται για την ανύψωση του οχήματος για την αντικατάσταση του τροχού μαζί με την μανιβέλα του). (εικ. 3 & 4). Συνήθως βρίσκονται μαζί με τη ρεζέρβα αλλά στις συγκεκριμένες φωτογραφίες φαίνονται στο πλαϊνό μέρος του πορτ μπαγκάζ.

Bημα 3 Βγάζετε τον τροχό και τα εργαλεία και τα αφήνετε κοντά στον τροχό που υπέστει βλάβη.

Bημα 4 Τοποθετείτε τον γρύλλο περίπου 20 εκατοστά μακριά από την ρόδα που θα αντικαταστήσετε και φροντίζετε να είναι κάτω από το σασί (χοντρός σκελετός) του αυτοκινήτου. (εικ. 5, 6 & 7)

Bημα 5 Αν η μανιβέλα του γρύλου χρήζει συναρμολόγησης, συναρμολογήστε την και ξεκινήστε να περιστρέφετε την άκρη του γρύλλου με αυτήν, ώστε το όχημα να ανυψωθεί πολύ λίγο. (εικ. 8, 9 & 10)

Bημα 6 Ξεκουμπώστε τα πλαστικά καπάκια του τροχού (αν φοράει τέτοια το αυτοκίνητό σας). Αυτό γίνεται με ένα απλό τράβηγμα.

Bημα 7 Τώρα είστε έτοιμοι να χαλαρώσετε τα μπουλώνια (βίδες των τροχών). Πάρτε τον σταυρό ή το γάμα (είναι το εργαλείο που διαθέτει το όχημά σας για αυτήν την δουλειά και θα το αναγνωρίσετε από το θυληκό μέρος του που ταιριάζει στις βίδες), βάλτε το σε μία βίδα ώστε να στέκεται σχεδόν μόνο του κάθετα στον τροχό και ανεβείτε επάνω του έτσι ώστε να περιστραφεί λίγο η βίδα. Κάντε το ίδιο με τις υπόλοιπες τρεις. (εικ 11 & 12)

Bημα 8 Ανυψώστε περισσότερο το αυτοκίνητό σα, ώστε πλέον ο τροχός να μην ακουμπάει στο έδαφος, όπως στο βήμα 5. (εικ. 13, 14 & 15)

Bημα 9 Ξεβιδώστε τελείως τα μπουλώνια (βίδες) και βγάλτε τον τροχό. Ακουμπήστε τις βίδες σε συγκεκριμένο σημείο για να μην τις χάσετε! (εικ. 16 & 17)

Bημα 10 Βάλτε την ρεζέρβα και βιδώστε με το χέρι τα μπουλώνια, όσο αυτά σφίγγουν με το χέρι. Κουνήστε λίγο με το χέρι τον τροχό και αν χρειαστεί ξανασφίξτε ώστε αυτός να μην παίζει. (εικ. 18, 19 & 20)

Bημα 11 Κατεβάστε λίγο το όχημα, ώστε ίσα που να πατάει ο τροχός.

Bημα 12 Σφίξτε τα μπουλώνια με το πόδ, όπως ακριβώς τα ξεσφίξατε στο βήμα 7.

Bημα 13 Κατεβάστε τελείως το όχημα.

Bημα 14 Μαζέψτε τελείως τον γρύλλο ώστε να μπορεί να ξαναμπεί στη θέση του. (εικ. 21)[

Μόλις αλλάξατε το λάστιχό σας. Καλό σας ταξίδι!!!

tyres01.jpg

tyres02.jpg

tyres03.jpg

tyres04.jpg

tyres05.jpg

tyres06.jpg

tyres07.jpg

tyres08.jpg

tyres09.jpg

tyres10.jpg

tyres11.jpg

tyres12.jpg

tyres13.jpg

tyres14.jpg

tyres15.jpg

tyres16.jpg

tyres17.jpg

tyres18.jpg

tyres19.jpg

tyres20.jpg

tyres21.jpg

(πηγη:postokano.gr)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.