Μετάβαση σε περιεχόμενο


Welcome to VWClub.GR Forum


Είσοδος 

Δημιουργία Λογαριασμού
Καλώς ήλθατε στην ανοικτή κοινότητα συζητήσεων VWClub.GR Forum. Εδώ μπορείτε να βρείτε θέματα που αφορούν τα οχήματα της Volkswagen και έχουν αναρτηθεί απο διάφορους φίλους και κατόχους VW οχημάτων. Για την ανάρτηση των δικών σας απόψεων, σχολίων, προτάσεων κλπ θα χρειαστεί να εγγραφείτε ως απλά μέλη. Η διαδικασία αυτή γίνεται σε λίγα μόλις λεπτά και δεν απαιτεί την πληρωμή χρημάτων. Ωστόσο θα πρέπει να συμπληρώσετε κάποια βασικά στοιχεία επικοινωνίας.

Εγγραφόμενοι στην κοινότητα μας θα μπορείτε να :
 • Δημιουργείτε θέματα και να απαντάτε σε άλλα μέλη
 • Λαμβάνετε ενημερώσεις για τα θέματα που θέλετε να παρακολουθείτε
 • Ορίσετε τις δικές σας προσωπικές ρυθμίσεις και να διαχειριστείτε την λίστα φίλων
 • Αναρτήσετε τις δικές σας αγγελίες

Welcome to VWClub.GR Forum, like most online communities you must register to view or post in our community, but don't worry this is a simple free process that requires minimal information for you to signup. Be apart of VWClub.GR Forum by signing in or creating an account.
 • Start new topics and reply to others
 • Subscribe to topics and forums to get automatic updates
 • Get your own profile and make new friends
 • Customize your experience here
 
Guest Message by DevFuse


Φωτογραφία

ΕΚΤΕΛΩΝΙΣΜΟΣ ΙΧ ΑΠΟ ΧΩΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε.


 • Το θέμα είναι κλειδωμένο Το θέμα είναι κλειδωμένο
1 απάντηση στο θέμα
milix

milix

  VWClub Member

 • Members
 • 411 Δημοσιεύσεις
 • Gender:Male
 • Interests:σουβλακια πανσετες μπριζολες μπυρες ρετσινες jack daniels
 • Δήμος:Δεν έχει οριστεί
 • Νομός:Μη ορισμένος
 • Μοντέλο:Golf4

Δημοσιεύθηκε 25 June 2006 - 12:18:56

Εισαγωγικά

Πολλοί αναρωτιούνται αν συμφέρει η αγορά και εισαγωγή ΙΧ από το εξωτερικό (Χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης). Η εισαγωγή αυτοκίνητου από το εξωτερικό είναι μια αρκετά πολύπλοκη υπόθεση. Σίγουρα τα χρήματα είναι αρκετά σε ορισμένες περιπτώσεις αλλά είναι γνωστό ότι στο εξωτερικό μπορεί κάποιος να πετύχει πολύ καλές τιμές σε μεταχειρισμένα λόγω ανταγωνισμού.

Αναλυτικά

1. Το χαράτσι που θα κληθείτε να πληρώσετε είναι τα γνωστά σε όλους τέλη ταξινόμησης που δεν είναι άλλο από τον πρώην φόρο εισαγωγής που μετονομάσθηκε έτσι στην προσπάθεια της τότε κυβέρνησης να γλιτώσει από τα πρόστιμα του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου κρατώντας σε ισχύ αυτό το είδος φόρου.

Τα τέλη ταξινόμησης υπολογίζονται με βάση τον κυβισμό και την παλαιότητα του οχήματος όταν πρόκειται για μεταχειρισμένο. Όσο μεγαλύτερο κυβισμό έχει και όσο παλαιότερο είναι (μιλάμε για καταλυτική γενιά) τόσο περισσότερο θα κληθείτε να πληρώσετε.

Οι συντελεστές είναι :

ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΟΥΣ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗΣ 
		 
					 ΠΑΛΑΙΟΤΗΤΑ
ΚΥΒΙΣΜΟΣ		>98  >94  >88 Παλαιότερα 
Μέχρι 900 κ.ε.  5%  14%  24%  37% 
901-1400 κ.ε.  12%  27%  49%  66% 
1401-1600 κ.ε. 20%  45%  95% 128% 
1601-1800 κ.ε. 30%  56% 129% 148% 
1801-2000 κ.ε. 40%  83% 216% 266% 
2001 κ.ε κ πανω 50% 142% 334% 346%

Το ποσό στο οποίο εφαρμόζονται αυτοί οι συντελεστές είναι η φορολογητέα άξια , η οποία προκύπτει από την εργοστασιακή άξια του αυτοκίνητου την οποία μαθαίνετε τηλεφωνώντας στην υπηρεσία οξιών στο νούμερο 210–4536532, προσθέτοντας σε αυτην τα εξοδα ασφαλισης και μεταφοράς (τα γλυτώνετε αν το φέρετε μόνοι σας με προσωρινές πινακίδες) μειωμένη λόγω παλαιότητας με βάση τους ακόλουθους συντελεστές:

Απο Χ μεχρι Υ χρόνια ποσοστό Π%
 Χ	Υ  Π
 1	2 14% 
 2	3 21% 
 3	4 28% 
 4	5 34% 
 5	6 40% 
 6	7 46% 
 7	8 52% 
 8	9 57% 
 9  10 62% 
10 11 67% 
11 12 70% 
12 13 73% 
13 14 76% 
14 15 79% 
15 κ πάνω 80%

Αν το αυτοκίνητο είναι καινούργιο, τότε δεν εφαρμόζεται μείωση στην εργοστασιακή αξία.

Ως μεταχειρισμένο, νοείται το όχημα παλαιότερο από 6 μηνες . Αν είναι από 6 μέχρι 12 μήνες (από την ημερομηνία της πρώτης θέσης σε κυκλοφορία) και με την προϋπόθεση ότι έχει διανύσει περισσότερα από 6.000 χιλιόμετρα, εφαρμόζεται μείωση της εργοστασιακής αξίας κατά 7%.

Έχετε υπ' όψιν όμως, ότι αν το αυτοκίνητο είναι καινούργιο ή σχετικά καινούργιο και η αξία του τιμολογίου είναι μεγαλύτερη από την εργοστασιακή, θα χρησιμοποιηθεί η πρώτη.

2. Εκτός των τελών ταξινόμησης, θα επιβαρυνθείτε και το ΦΠΑ το οποίο στην περίπτωση καινούργιου αυτοκίνητου πληρώνεται στην Ελλάδα ενώ στην περίπτωση μεταχειρισμένου, πληρώνεται στη χώρα προέλευσης του αυτοκίνητου.

3. Τέλος, είναι το κόστος της διαδικασία του εκτελωνισμού , που δεν είναι απλή υπόθεση να διεκπεραιώσει ο καθένας μας και έχει σίγουρα ανάγκη από τους επαγγελματίες εκτελωνιστές οι οποίοι έχουν το ελεύθερο από το κράτος να χρεώνουν όσο θέλουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες (οι εκτελωνιστές δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και έτσι η επιβάρυνση αυτή εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κάνετε μαζί του

4. Υπολογίστε επίσης κόστος έκδοσης πινακίδων (κάπου 70-80 ευρω) και ο πρώτος έλεγχος ΚΤΕΟ αν το αυτοκίνητο είναι μεταχειρισμένο, και… τα τέλη κυκλοφορίας του αντίστοιχου έτους.


Συμπέρασμα

Σας συμφέρει μόνο αν μπορέσετε να πετύχετε καλή τιμή σε μεταχειρισμένο στο εξωτερικό, ώστε και μετά τα ελληνικά χαράτσια να εξακολουθεί να βγαίνει συμφέρουσα η λύση

Με βάση τα παραπάνω εύκολα κάποιος αντιλαμβάνεται ότι το κέρδος από την εισαγωγή ενός smart 600 κυβικών είναι πραγματικά άξιο σημασίας!! Όσο πιο παλιό γίνεται αλλά που να βρίσκεται εντός της οδηγίας 98/69. Πρόκειται για αυτοκίνητα παραγωγής μετά το 2000. Αν π.χ. το smart είναι του 2001, η εργοστασιακή του αξία θα μειωθεί κατά 34% και η αξία που θα προκύψει θα υπολογιστεί (μόνο) με 5%

Π.χ. αν η εργοστασιακή αξία είναι 10000 ευρω (υποθετικά μιλάμε, δεν είναι τόσο, γιατί αυτή είναι η εμπορική περίπου άρα είναι σίγουρα λιγότερο)

10000 – (10000 * 34%) = 6600

Τέλη ταξινόμησης 6600 * 5% = 330¤ θα πληρώσετε στο τελωνείο

Εφόσον όμως το παράδειγμα είναι υποθετικό και η εργοστασιακή αξία είναι μικρότερη της εμπορικής η επιβάρυνση στο συγκεκριμένο παράδειγμα η επιβάρυνση είναι μικρότερη των 330 ευρω.


Χρήσιμες Συμβουλές αν σκοπεύετε να το φέρετε μόνοι σας από το εξωτερικό

i. Συνεννοηθείτε με πρώτα με τον εκτελωνιστή πόσο θα σας κοστίσει η αμοιβή του ιδίου γιατί συνήθως δεν σας απαντούν έως ότου να δουν την τιμή που το αγοράσατε από το τιμολόγιο αγοράς ή το ιδιωτικό συμφωνητικό (αν το αγοράσετε από ιδιώτη).

ii. Αν έχετε τη δυνατότητα, γράψτε ποσό μικρότερο από αυτό που δώσατε για να το αγοράσετε. Συμφέρει αυτόν που θα σας το πουλήσει αν είναι εταιρία αφού θα κρύψει εισοδήματα από την εφορία του, όπως επίσης και εσάς, γιατί αν η τιμή αγοράς είναι μεγαλύτερη από την εργοστασιακή αξία οπότε όπως είπαμε παραπάνω, τα τέλη ταξινόμησης σε αυτή την περίπτωση θα υπολογιστούν με την τιμή αγοράς που θα είναι μεγαλύτερη.

iii. Σε κάποιες χώρες όπως π.χ. στην Ιταλία, στο τιμολόγια δεν αναγράφεται ξεχωριστά το ΦΠΑ αλλά συμπεριλαμβάνεται σε μια μικτή τιμή. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ψάξτε να βρείτε σε κάποιο σημείο του τιμολογίου, μια σφραγίδα που να αναγράφει το νόμο ή προεδρικό διάταγμα με βάση τον οποίο γίνεται αυτός ο τρόπος αναγραφής. Αν δεν υπάρχει τότε στο τελωνείο μπορεί να σας ζητήσουν να πληρώσετε και δεύτερη φορά το ΦΠΑ (στην περίπτωση μεταχειρισμένου, υπενθυμίζω ότι το ΦΠΑ πληρώνεται στη χώρα προέλευσης). Προσοχή επίσης γιατί πιθανόν το άρθρο του νόμου που αναγράφεται μπορεί να είναι διαφορετικό αν πρόκειται για εισαγωγή από έμπορο ή ιδιώτη οπότε προσέξτε να είναι το σωστό (ο έμπορος που θα σας το πουλήσει, ξέρει).

iv. Αν το αγοράσετε από ιδιώτη, θα πρέπει να θυμηθείτε ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό πρέπει να είναι θεωρημένο για τη γνησιότητα του από το προξενείο. Το τιμολόγιο δεν χρειάζεται τίποτα.

v. Τέλος, προσέξτε το τεκμήριο της αγοράς του αυτοκινήτου + τα τέλη ταξινόμησης που θα πληρώσετε, γιατί θα πρέπει να δηλωθούν στα εισοδήματα σας για τη χρονιά που το αγοράζετε γι' αυτό κάντε και μια φωτοτυπία στο τιμολόγιο αγοράς και την απόδειξη καταβολής των τελών ταξινόμησης. Ρωτήστε ένα φοροτεχνικό να σας πει τα γνωστά κόλπα με τη δήλωση δωρεάς από τρίτο πρόσωπο που γίνεται συνήθως.

vi. Αν είστε ιδιώτης, τα έξοδα μεταφοράς που επιβαρύνουν το πόσο της φορολογητέας αξίας, μπορείτε να τα γλιτώσετε αν δηλώσετε ότι φέρατε το αυτοκίνητο μόνος σας οδηγώντας το.

vii. Να έχετε υπ' όψιν ότι το μεταχειρισμένο από το εξωτερικό πρέπει να περάσει ΚΤΕΟ προτού πάρετε πινακίδες (αφού το έχετε εκτελωνίσει). Αν το μοντέλο που αγοράζετε δεν υπάρχει στην ελληνική αγορά ή είστε ο πρώτος που το φέρνετε, τότε δεν θα υπάρχει η «έγκριση τύπου» όπως λέγεται, θα επιβαρυνθείτε με περισσότερα έξοδα στο ΚΤΕΟ, ενώ θα σας το κρατήσουν και μερικές μέρες για να εξακριβώσουν τα τεχνικά του στοιχεία. Αν όμως έχει εισαχθεί έστω και μια φορά από κάποιον, τότε δεν θα έχετε πρόβλημα και θα το περάσετε ΚΤΕΟ με την κανονική διαδικασία.

Πηγες:

http://www.bloka.com/d_2.htm
http://www.e-oikonom...neia/faq_2.html
http://www.gsis.gr/t...ia/efk/efk5.htm

Επεξεργάσθηκε από milix, 25 June 2006 - 15:05:20.
dubbeR_xronis

dubbeR_xronis

  Member

 • Members
 • 4345 Δημοσιεύσεις
 • Gender:Male
 • Interests:ολα και τιποτα
 • Μοντέλο:Golf4

Δημοσιεύθηκε 25 June 2006 - 15:22:59

το θεμα επισημαινεται και κλειδωνεται. ευχαριστω
0 Μέλος(η) διαβάζουν το θέμα

0 members, 0 guests, 0 anonymous users


VWClub.gr. Αυτός ο μη κερδοσκοπικός δικτυακός τόπος δεν ανήκει ούτε συσχετίζεται με τις εταιρείες VolksWagen (VW) ή Kosmocar Α.Ε.
Όλα τα σήματα, λογότυπα και κατατεθέντα σχέδια αποτελούν ιδιοκτησία των αντίστοιχων νόμιμων δημιουργών τους.


VWClub.gr. This non commercial web site is not affiliated or related in any way with the VolksWagen (VW) company or Kosmocar S.A.
All signs, logos and trademarks are property of their respective owner.