Jump to content
Passatoukos

Va Passat 1.4 Tsi

Recommended Posts

03-09-08_246744_21.jpg

Tο VW Passat είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και καλοπουλημένα αυτοκίνητα της μεσαίας κατηγορίας, ακόμη και στη βασική έκδοση με τον ατμοσφαιρικό κινητήρα των 1.600 κ.εκ. και 115 ίππων. Οφείλουμε να παραδεχτούμε, όμως, ότι όσο καλός κι αν είναι ο 1.6 FSI, αποδεικνύεται οριακός για να κινήσει με ικανοποιητικούς ρυθμούς το, σχεδόν 1.400 κιλών βάρους, αμάξωμα. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει ο θαυματουργός 1.4 TSI, ο οποίος μετά την επιτυχημένη πορεία του σε διάφορα αυτοκίνητα του γκρουπ VW, βρίσκει τη θέση του κάτω απ' το καπό και του Passat.

Passatempo

Μετά την ολιγοήμερη συμβίωση που είχαμε με το Passat 1.4 TSI, μπορούμε να πούμε άφοβα ότι ο νέος κινητήρας δίνει στη βασική έκδοση την πνοή που της έλειπε. Δεν χρειάζεται πυρηνική φυσική για να καταλάβει κανείς γιατί συμβαίνει αυτό. Ο 1.4 TSI είναι απλά πολύ πιο δυνατός σε όλο το φάσμα των στροφών απ' τον 1.6 FSI, τον οποίο και αντικαθιστά - ο FSI θα συνεχίσει να διατίθεται μόνο στην έκδοση με κιβώτιο Tiptronic. Δεν είναι μόνο ότι αποδίδει 5,6 παραπάνω kgm ροπής, 2.500 στροφές χαμηλότερα (21,4 kgm /1.500 στροφές για τον TSI αντί για 15,8 kgm/4.000 στροφές του FSI). Είναι και το ότι κρατάει σταθερή αυτή την τιμή απ' τις 1.500 - 4.000 στροφές! Σαν να λέμε δηλαδή, η νύχτα με τη μέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το Passat 1.4 TSI, όχι μόνο να σου δίνει την αίσθηση, αλλά και να είναι κατά πολύ ταχύτερο στο δρόμο απ' ό,τι το Passat με τον 1.6 FSI. Συγκεκριμένα, χρειάζεται περίπου ένα δευτερόλεπτο λιγότερο για να καλύψει τα 100 χλμ./ώρα από στάση (1.4 TSI: 10,5'', 1.6 FSI: 11,4''). Το μεγαλύτερο όμως κέρδος παρουσιάζεται στις «ρεπρίζ», όπου το αυτοκίνητο, αντίθετα με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, επιταχύνει αγόγγυστα ακόμη και με 4η ή 5η στο κιβώτιο.

Ανετο και ευρύχωρο εσωτερικό με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και εργονομία

Κατά τ' άλλα το Passat είναι όπως το ξέρουμε. Σήμα κατατεθέν, οι απέραντοι χώροι που μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα μια πεντάδα μπάσκετ μαζί με τις αποσκευές της, αλλά και η άψογη θέση οδήγησης. Πολύ καλή είναι και η εργονομία, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ποιότητα κατασκευής, αν και το κάτω μέρος του ταμπλό είναι φτιαγμένο από σκληρό πλαστικό, κάτι που δεν συνάδει με την πολυτελή εικόνα της εταιρείας.

Στο δρόμο, το Passat εμπνέει εμπιστοσύνη με το πάτημά του, λόγω του μεγάλου μεταξονίου και των φαρδιών μετατροχίων. Για τους ίδιους λόγους, αλλά και χάρη στις σωστά ρυθμισμένες αναρτήσεις και στο ακριβές τιμόνι, το Passat θα ικανοποιήσει ακόμη και τον ανήσυχο οικογενειάρχη, όντας εύκολο στο χειρισμό του, παρά το σεβαστό μέγεθος. Η ποιότητα κύλισης παραμένει στα γνωστά υψηλά επίπεδα της VW, ενώ στα θετικά του αυτοκινήτου συγκαταλέγονται τα δυνατά φρένα και το γρήγορο κιβώτιο.

Passat και γκολ!

Στον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν θα συναντήσει κανείς πολλές περιπτώσεις όπου ένα αυτοκίνητο συγκεντρώνει μόνο πλεονεκτήματα. Το Passat 1.4 TSI είναι μία από αυτές τις περιπτώσεις, καθώς μετά την τοποθέτηση του υπερτροφοδοτούμενου κινητήρα, δεν έχει κανένα ουσιαστικό μειονέκτημα. Εάν πριν από την έλευση του TSI είχατε κάποιους λόγους για να αγοράσετε το Passat, μετά την έλευσή του, θα έχετε τουλάχιστον τους διπλάσιους. Και με δεδομένο ότι η τιμή παραμένει στη μέση περίπου της κατηγορίας, πιστεύουμε ότι με αυτή την κίνηση, η VW μόλις πέτυχε γκολ απ' τα αποδυτήρια...

Ο ανταγωνισμός:

Citroen C5 1.8 από 16.990 ευρώ

Ford Mondeo 1.6 από 19.770 ευρώ

Mazda 6 1.8 από 20.990 ευρώ

Peugeot 407 1.8 από 20.990 ευρώ

Skoda Octavia 5 από 19.690 ευρώ

Toyota Avensis 1.8 από 23.550 ευρώ

H ταυτότητα του αυτοκινήτου - Εκδοση δοκιμής:

VW Passat 1.4 TSI

Tιμή: από 21.980 ευρώ

0-100 χλμ./ώρα*: 10,5''

Tελική ταχύτητα*: 203 χλμ./ώρα

Eγγύηση μηχανικών μερών 2 χρόνια

Eγγύηση σκουριάς 12 χρόνια

Eγγύηση χρώματος 3 χρόνια

Oδική βοήθεια 2 χρόνια

(πηγη:kathimerini.gr)

Edited by CHRISPASSAT
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.