Jump to content
naruel

Σταθερές Στροφές Στο Ρελαντι Με A/C

Recommended Posts

Λόiπον πριν καμιά βδομάδα στη ΙΕΡΑ πάτησα απότομα το φρένο και μου έσβησε το αμάξι (λογικό αν έχεις 4η και πας με 30). Είχα ανοικτό το a/c.
Μόλις γύρισα την μίζα άργησε να πάρει μπρος περισσότερο από άλλες φορές (υπέθεσα λόγο του φόρτου να σμπρώξει και τον κομπρέσορα του a/c ).
Από εκεί και πέρα παρατήρησα το εξής. στο ρελαντί δεν βγάζει όσο κρύο έβγαζε και οι στροφές δεν ανεβαίνουν πάνω απο 750-800. ;Eχω την εντύπωση πως κάτι παίχτηκε με κάποιον αισθητήρα-κύκλωμα-ρύθμιση που λέει στην ecu να ανεβάσει το ρελαντι ή να παρακάμψει το σύστημα του ρελαντί (αν θυμάμαι καλά το ρελαντί δεν είναι ήδη παράκαμψη της κλειστής πεταλούδας?).
Φυσικά θα το πάω συνεργείο καααααποια στιγμή αφού το a/c εν πορεία θεωρώ πως λειτουργεί σωστά απλά μια παραπάνω ιδέα μην μας πιάσουν και κώτσους δεν είναι κακή!

Edited by naruel
Link to comment
Share on other sites

Το να αργήσει να εκκινήσει ο κινητήρας μετά από σβήσιμο κατά το φρενάρισμα, όπως το περιγράφεις δηλαδή, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο και το λέω γιατί μου έχει τύχει κάποιες φορές με διάφορα μοντέλα της Skoda που είχα. Είναι κάτι που δεν γίνεται πάντα, αλλά τυχαία που μάλλον έχει να κάνει με διάφορες παραμέτρους που πιθανόν να λαμβάνουν χώρα τη δεδομένη στιγμή.

 

Όσον αφορά στον κλιματισμό σου στο ρελαντί, μπορείς να το καταλάβεις αν όντας σε ρελαντί ενεργοποιήσεις το κλιματιστικό. Λογικά είτε άμεσα είτε μετά από μερικά δευτερόλεπτα, θα ανοίξει ο συμπιεστής και θα σου κάνει το ανέβασμα των στροφών ενώ θα παρατηρήσεις και μια μικρή αύξηση της τιμής της στιγμιαίας κατανάλωσης η οποία ανάλογα με τη θερμοκρασία του κινητήρα μπορεί να είναι από 0.8 έως 1.1, ενώ συνήθως είναι 0.6 με 0.8.

 

Αν ο κινητήρας σου ήταν ήδη ζεστός είναι φυσιολογικό να μη βλέπεις ανεβασμένες τις στροφές του. Όταν είναι σχετικά κρύος ο κινητήρας τότε βλέπεις μια αύξηση των στροφών μεταξύ 900 και 1.100. Ότι σου γράφω τα έχω παρατηρήσει και στα τρια Skoda που είχα στην κατοχή μου, με τελευταίο το Roomster που έχει τον CBZB κινητήρα.

 

Πρόβλημα θα έχεις αν δεν σου φέρνει κρύο αέρα από τους αεραγωγούς. Επίσης το κλιματιστικό όταν λειτουργεί το αυτοκίνητο εξωτερικά ακούγεται σα πλοίο, οπότε μπορείς να το δοκιμάσεις κι έτσι.

 

Πραγματικά πιστεύω πως δεν θα έχεις κάποιο πρόβλημα, εφόσον όπως λες έρχεται κρύος αέρας. Το να σου φαίνεται λιγότερο κρύος μπορεί να είναι και καθαρά ψυχολογικό γιατί σκέφτηκες όλα αυτά που μας περιγράφεις.

Link to comment
Share on other sites

polo 6r του 2012 για την λεπτομέρεια :p
Στρατό είτε είναι κρύο είτε ζεστό δεν ανεβάζει στροφές. Η κατανάλωση ανεβαίνει το έχω δει και απο τον Odb 2 adapter (δεν μου έβγαλε βλάβη) υπο'οψιν το βεντιλατερ λειτουργεί κανονικότατα σε τακτα διαστήματα όπως πριν!

Link to comment
Share on other sites

Naruel, εφόσον ανεβαίνει η στιγμιαία κατανάλωση ΚΑΙ έρχεται κρύος αέρας τότε μάλλον είναι μια χαρά το αυτοκίνητο. Επίσης όταν ενεργοποιείται το κλιματιστικό το βεντιλατέρ δουλεύει συνέχεια με υψηλότερες στροφές κι ακούγεται σα καράβι, όπως όταν καμιά φορά ενεργοποιείται αφού σβήσεις το αυτοκίνητο μετά από μποτιλιάρισμα ή μεγάλο ταξίδι. Η σποραδική λειτουργία του βεντιλατέρ για την ψύξη του κινητήρα είναι διαφορετικό θέμα.

 

Μη περιμένεις να δεις να έχει 1.000+ στροφές με τον συμπιεστή του κλιματιστικού αναμμένο. Κι επίσης κράτα κατά νου ότι οι 900 με τις 800 ή τις 700 στροφές είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αντιληπτές από το γυμνό μάτι. Μη σου πω κι από το ντυμένο (αν φοράς γυαλιά) .

 

Χωρίς να είμαι μηχανικός θεωρώ ότι δεν έχεις κανένα πρόβλημα, αν όμως αισθάνεσαι ότι όντως κάτι έχει αλλάξει στο αυτοκίνητο (που στη δική μου περίπτωση ισχύει σε βαθμό 99,9% από ψυχολογικούς λόγους λόγω κάποιας περίεργης κατάστασης όπως για παράδειγμα αυτή που αναφέρεις) μπορείς να περάσεις από μια αντιπροσωπεία να το ρίξουν μια ματιά, να βεβαιωθείς κι εσύ, αλλά όπως το περιγράφεις πιθανότατα δεν έχει πάθει κάτι. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.